Deputatul Radu Marian a scris pe pagina sa de Facebook un mesaj de susținere către poporul ucrainean, la un an de la invazia rusă în Ucraina.
Potrivit lui Marian, ”invazia rușilor barbară în Ucraina a zdruncinat pacea și securitatea Ucrainei, Moldovei și continentului european așa cum nu a făcut-o nimeni de la Hitler încoace”.
”24 februarie 2022 a fost probabil cea mai tristă zi din viața mea. Nu trăisem niciodată timpuri de război și credeam că acest lucru e de neconceput în secolul 21 în Europa. Dar Rusia lui Putin a decis altfel. Invazia lor barbară în Ucraina a zdruncinat pacea și securitatea Ucrainei, Moldovei și continentului european așa cum nu a făcut-o nimeni de la Hitler încoace.
Însă chiar și în cele mai negre perioade, calitățile bune ale umanității au ieșit la iveală în ultimele 12 luni: Eroismul ucrainenilor, unitatea lumii libere, a UE și NATO, bunătatea moldovenilor și europenilor care au primit în casele lor milioane de refugiați ucraineni. Rezultatul unității lumii libere e că Ucraina stă bine pe picioare, iar Rusia deja a pierdut. A câtă oară pe parcursul ultimelor decenii, democrația a demonstrat că este net superioară autoritarismului”, a scris Radu Marian.
Potrivit deputatului, în această perioadă dificilă ”R. Moldova a înțeles cine îi sunt prietenii și cine ne este agresorul”.
”Astăzi, în Moldova, în pofida riscurilor de securitate și problemelor economice, ne bucurăm de pace. Mulți nu credeau că vom avea pace. Da avem pace în mare parte datorită ucrainenilor, partenerilor noștri și a acțiunilor președintei Maia Sandu. Astăzi e clar cine sunt prietenii Republicii Moldova și cine ne este agresorul. Și astăzi, la un an de la începutul asaltului militar al Rusiei împotriva Ucrainei, Republica Moldova știe unde merge – spre pacea, prosperitatea și libertatea Uniunii Europene. Nimeni nu ne va mai întoarce din drumul nostru spre lumea liberă”, a conchis Marian.
Pe 24 februarie 2022, în zorii zilei, președintele rus Vladimir Putin a lansat o invazie la scară largă asupra Ucrainei, cu bombardamente aeriene pe teritoriul întregii ţări şi pătrunderea de forţe terestre.
Milioane de ucraineni s-au refugiat în străinătate, dintre aceștia, circa 104 mii se află în prezent pe teritoriul Republicii Moldova.