VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Radu Marian, reacție la declarațiile deputaților BCS: Falsuri și informații tendențioase, răspândite pentru a manipula cetățenii

Deputatul PAS, Radu Marian, a venit cu o reacție, după ce deputații fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au susținut un briefing în cadrul căruia au declarat că economia țării se află într-o stare critică și au cerut cetățenilor să participe la un miting de protest împotriva „politicii distructive PAS”.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Radu Marian declară că deputații BCS au manipulat opinia publică cu informații tendențioase.

Astfel, parlamentarul a ținut să facă unele precizări:

Referitor la datoria publică a Republicii Moldova. Datoria publică a statului este la nivelul 34.8% din PIB, un nivel mai mult decât rezonabil comparativ cu țările din regiune și media UE (România -48% din PIB, Croația – 66%, media UE – 83%). Referitor la deficitul bugetar, socialiștii au zis ca deficitul a crescut. De fapt, deficitul bugetar s-a micșorat de la 6% din PIB în 2023 (estimat), la 4.6%.

Socialiștii au mai zis ca încasările la bugetul de stat au scăzut în ianuarie 2024 comparativ aceeași perioadă în 2023. De fapt, la bugetul de stat în anul 2024 s-au încasat circa 2,3 miliarde de lei, ceea ce constituie cu 235,1 milioane de lei mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023, sau o creștere cu 11,2%”, a precizat Radu Marian.

Totodată deputatul respinge informația răspândită de BCS privind majorările de salarii.

Socialiștii zic că s-au majorat salariile doar la anumite categorii de angajați. Adevărul e că pe lângă majorarea cu 15% a salariilor la profesorii și cu 15% la medici în rectificarea din toamnă, pentru 2024 s-a majorat valoarea de referință cu aproximativ 10%, în baza căreia se calculează salariile pentru toți funcționarii. Referitor la tarife la gazele naturale, acestea au crescut în ultimii ani din cauza șantajului rusesc pe piață europeană de gaze naturale. Tarifele au fost reduse anul trecut și în următoarele câteva săptămâni, dacă nu se întâmplă nimic extraordinar pe piață, urmează a fi anunțată o nouă reducere de tarif. Amintesc că statul a alocat aproape 7 miliarde lei în ultimii doi ani pentru compensarea tarifelor la facturile la energie. Socialiștii au mai zis că nu indexăm suficient pensiile. Le amintesc că pensia minimă s-a majorat cu peste 120% în ultimii doi ani, iar pensia medie, cu peste 50%”, a mai scris Marian.

Cât despre criticile privind spitalele din țară, deputatul a precizat:

Referitor la criticile pe spitale, că ministerul a preluat de la raioane gestiunea a mai multe spitale de la raioane. Bine că le-a luat în gestiune, pentru că erau administrate în mod dezastruos. În ultimul an, Ministerului Sănătății a investit aproximativ 1 miliard lei în infrastructura spitalelor. Doar în ianuarie 2024, o secţie a Spitalului Clinic de Psihiatrie a fost renovată capital, pentru prima dată după 28 de ani”, a conchis parlamentarul.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.