În cadrul ședinței de astăzi la Parlament privind scumpirea tarifelor la gazele naturale, președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, a recomandat o serie de acțiuni, care ar urma să fie realizate de instituțiile responsabile în următoarele 60 de zile.
Astfel, furnizorii de gaze naturale și energie termică vor prezenta un plan de achiziție pentru diversificarea produselor, pentru o perioadă de 12 luni.
„O solicitare de a noastră este ca aceste achiziții să nu fie făcute toate odată. Trebuie făcute progresiv, să fie împărțite în contracte, cu formule de preț, furnizori și perioade diferite, pentru a reduce riscul de turbulențe pe piață”, a specificat deputatul Radu Marian.
La fel, au fost recomandate o serie de acțiuni pentru Ministerul Energiei. Printre acestea figurează evitarea intervenției directe în achiziția de zi cu zi și estimarea de prețuri. Pe de altă parte, Ministerul Energiei va depune eforturi suplimentare pentru a identifica furnizori strategici. La fel, instituția urmează să stabilească indicatori de performanță anuali pentru companiile energetice și pentru managementul lor. Alte recomandări vizează activitatea SA „Energocom” și a ANRE.
Ședința a fost organizată după ce, recent, ANRE a ajustat prețurile la gazele naturale furnizate de „Moldovagaz”. Astfel, din data de 1 decembrie, prețul (fără TVA) pentru consumatorii casnici este de 16,5 lei pentru un metru cub.