VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

R. Moldova a fost invitată să adere la Mecanismul de protecție civilă al UE

Republica Moldova a fost invitată să adere la Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene. Astfel, pompierii și salvatorii moldoveni intră în ultima fază de pregătire pentru a se alătura celei mai puternice rețele internaționale de cooperare în domeniul prevenirii dezastrelor, pregătirii și răspunsului la ele. 

În luna septembrie 2022, R. Moldova a depus o cerere oficială de aderare la acest mecanism al UE. Astăzi, Înaltul Comisar European pentru Gestionarea Crizelor, Janez Lenarčič a transmis ministrei Afacerilor Interne documentul de parcurs, care în următoarele luni ar urma să aducă R. Moldova la masa Mecanismului de Protecție Civilă a UE.

„Ce ține de mecanismul de protecție civilă al UE, noi am acordat asistență R. Moldova în diverse domenii. În domeniul sănătății am oferit echipamente medicale, generatoare. Astăzi, prin intermediul acestui mecanism vom oferi un lot de generatoare Spitalului Republican. În septembrie 2022, R. Moldova a depus o cerere oficială de aderare la Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene și astăzi vreau să vă transmit doamnă ministră, parcursul de aderare care sper ca în câteva luni o să aducă țara la masa Mecanismului de Protecție Civilă al UE, ca o țară cu drepturi depline de participare. Aderarea la acest mecanism va reprezenta următorul pas crucial pentru Republica Moldova și pentru rezistența întregului continent european în ceea ce privește gestionarea dezastrelor. Devenind stat participant, Republica Moldova își va consolida și mai mult capacitatea de a răspunde eficient la urgențe și dezastre, beneficiind în același timp de sprijin și solidaritate din partea Uniunii Europene ”, a spus Înaltul Comisar European pentru Gestionarea Crizelor în cadrul unei conferințe de presă susținută alături de ministra Ana Revenco.

Mecanismul de protecție civilă a Uniunii Europene a fost înființată în anul 2001 pentru a încuraja cooperarea între autoritățile de protecție civilă din întreaga Europă. În cei peste 20 de ani de funcționare, mecanismul a fost activat în diverse situații de urgență din întreaga lume. De la cutremure la incendii, de la furtuni tropicale la dezastre provocate de om și până la pandemia COVID-19.

În ultimii ani, R. Moldova a beneficiat de multiple ori de asistența statelor participante la mecanism, în contextul pandemiei COVID -19, crizei energetice și invaziei rusești în Ucraina.

Odată cu aderarea R. Moldova la Mecanismul de protecție civilă al UE, țara noastră va beneficia de consultanță, expertiză și susținerea Uniunii Europene în domeniul intervenției, prevenției și pregătirii în caz de dezastre.

Obiectivul mecanismului este de a consolida cooperarea în domeniul protecției civile, sprijinind eforturile țărilor de a proteja oamenii, mediul și bunurile împotriva tuturor tipurilor de dezastre naturale și provocate de om

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.