R. Moldova este asigurată cu gaze naturale în proporție de 80% din consumul total pe durata sezonului rece. Stocurile existente sunt suficiente pentru lunile decembrie și ianuarie, iar acum „Moldovagaz” urmează să facă achiziții pentru lunile februarie și martie.Datele au fost prezentate la discuțiile publice organizate de către Comisia parlamentară economie, buget și finanțe în contextul recentelor scumpiri la gazele naturale.
Ministrul energiei, Victor Parlicov, a explicat într-o discuție publică organizată de Comisia parlamentară economie, buget și finanțe că achiziția gazelor naturale este responsabilitatea companiilor, iar Guvernul și ministerul se ocupă de demersurile politice necesare.
În contextul scumpirilor recente la gazele naturale, Parlicov a subliniat că măsurile guvernamentale includ acordarea de compensații pentru categoriile vulnerabile, în perioada rece a anului, ca instrument principal pentru a sprijini populația afectată de aceste creșteri de prețuri.
Alexei Taran, unul dintre directorii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, s-a referit la structura prețurilor reglementate. Ponderea costului gazului natural este în jur de 75% și aceasta înseamnă că orice variație a prețului de achiziție influențează în mod direct necesitatea intervenției la prețurile reglementate.
Potrivit lui Alexei Taran, dacă nu se intervenea urgent și prompt, urma să se înceapă o acumulare de devieri sau de deficit tarifar din cauza devierilor negative.
„Un alt risc este că intrăm în lunile de iarnă cu un volum mare de consum. Deci, orice diferență per metru cub la prețurile de achiziție urma să crească exponențial și din calculele noastre, doar la sfârșitul lunii decembrie urma să înregistrăm 600 de milioane de lei devieri negative. Astfel, s-a impus necesitatea intervenției urgentă în prețuri pentru a stopa această cumulare”, a precizat Alexei Taran.
Președintele interimar al „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a declarat că sunt achiziționate 563 de milioane de metri cubi de gaze naturale. Aceste cantități acoperă lunile decembrie și ianuarie, ceea ce înseamnă o asigurare de 80% din întregul sezon rece. Mai sunt licitații la BRM („BRM East Energy”) pentru procurarea gazelor naturale pentru februarie. În paralel procură gaze pentru lunile martie și februarie, fiind necesară o cantitate de 163,4 milioane de metri cubi.