VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Putin vrea să meargă în Turcia, în ciuda mandatului de arestare pe numele său: Care sunt șansele de a fi reținut

Preşedintele rus Vladimir Putin, pe numele căruia Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis în aprilie un mandat de arestare, ceea ce îi limitează libertatea de mişcare, a acceptat invitaţia omologului său turc recent reales în funcţie, Recep Tayyip Erdogan, de a efectua o vizită în Turcia.

„Preşedintele turc şi-a confirmat invitaţia făcută preşedintelui nostru de a efectua o vizită în Turcia”, a declarat joi într-o conferinţă de presă Iuri Uşakov, consilierul pe probleme politice al lui Vladimir Putin, potrivit agenţiei de presă ruse Interfax și publicației turce Daily Sabah, preluate de dpa.

Planurile pentru această călătorie sunt în stadiu de realizare, a adăugat consilierul prezidenţial, deşi o dată exactă nu a fost încă stabilită. După o scurtă perioadă de tensiune în relaţiile bilaterale după ce un avion de vânătoare turc a doborât un avion de luptă rusesc în timpul războiului din Siria în 2015, legăturile diplomatice dintre cele doua state s-au ameliorat, Putin şi Erdogan fiind văzuţi acum ca prieteni.

În plus, Turcia a ezitat să participe la sancţiunile împotriva Rusiei încă de când aceasta a invadat Ucraina în februarie 2022. Turcia, stat membru NATO, s-a poziţionat ca mediator în cadrul acestui conflict. Mandat internațional de arestare pe numele lui Putin În aprilie, Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin sub acuzaţia de deportare ilegală de copii ucraineni şi transferul lor din zonele ocupate din Ucraina în Rusia, ceea ce constituie o crimă de război în conformitate cu Statutul de la Roma, tratatul fondator al Curţii, semnat de 123 de ţări, transmite Digi24.ro.

Astfel, participarea liderului rus la summitul anual al BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) în această vară la Johannesburg este considerată puţin probabilă.

Africa de Sud recunoaşte jurisdicţia CPI şi ar fi obligată să îl aresteze pe Putin de îndată ce preşedintele rus ar pune piciorul pe teritoriul său. Turcia nu este însă semnatară a Statului de la Roma, actul fondator al CPI, iar observatorii apreciază că, mai mult ca sigur, Ankara nu va pune în practică mandatul de arestare împotriva lui Putin, notează DPA.

De asemenea, Turcia s-a poziționat ca un mediator între Rusia și Occident, fiind cea care a mediat coridorul cerealelor din Marea Neagră, dar și gazda unora dintre prizonierii de război ucraineni eliberați Rusia, cu garanția că nu se vor întoarce acasă înainte de terminarea războiului.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.