Mii de oameni s-au adunat în fața parlamentului din Tbilisi, luni seară, să conteste rezultatul alegerilor legislative din weekend câștigate cu aproape 54% din voturi de un partid pro-Kremlin.
Observatorii electorali din Georgia susțin că au descoperit o schemă de fraudă la scară largă care a modificat rezultatul alegerilor în favoarea partidului de guvernământ.
Protestul are loc la îndemnul preşedintei Georgiei, Salome Zurabişvili, care contestă rezultatele alegerilor parlamentare disputate de sâmbătă. Ea a declarat că nu recunoaşte rezultatele scrutinului şi a vorbit despre vot ca despre o operaţiune specială a Rusiei.
„Suntem martori şi victime ale unei operaţiuni speciale ruseşti, o formă modernă de război hibrid împotriva poporului georgian”, a spus Zurabişvili.
„A fost o fraudă totală, o eliminare totală a voturilor voastre”, a spus Salome Zurabişvili și a cerut georgienilor să protesteze luni seara în centrul capitalei Tbilisi „pentru a anunţa lumea că nu recunoaştem aceste alegeri”.
Opoziția denunță „o lovitură de stat”
Partidul Visul Georgian a obţinut aproape 54% din voturi, a declarat comisia, în timp ce partidele de opoziţie au contestat rezultatul, iar observatorii au raportat încălcări semnificative.
„Nu recunoaştem rezultatele false ale acestor alegeri furate”, a declarat Tina Bokuchava, lidera Mişcării Naţionale Unite, unul dintre cele patru partide din coaliţia de opoziţie, într-o conferinţă de presă sâmbătă seara.
Denunţând „o uzurpare a puterii şi o lovitură de stat constituţională”, Nika Gvaramia, liderul partidului Ahali, a declarat că opoziţia a „descifrat modelul de falsificare” a alegerilor.
UE acuză nereguli la alegerile din Georgia
Duminică, Bruxelles-ul a avertizat cu privire la nereguli grave în cadrul scrutinului național, în cadrul căruia partidul de guvernământ Visul georgian a atacat influența occidentală și a amenințat cu interzicerea partidelor rivale.
Într-o declarație emisă duminică seara, cel mai înalt diplomat al blocului, Josep Borrell, a declarat că alegerile din Georgia din weekend au fost definite de „un teren de joc inegal, o campanie divizivă într-o atmosferă polarizată și preocupări semnificative cu privire la impactul recentelor modificări legislative asupra acestui proces electoral”, în plus față de reclamațiile de intimidare și nereguli procedurale.
Rezultatele scrutinului au fost o lovitură pentru georgienii pro-occidentali care au prezentat alegerile drept o alegere între un partid de guvernământ care a aprofundat legăturile cu Rusia şi o opoziţie care urmăreşte o integrare rapidă în UE. Visul Georgian, care se îndreaptă acum spre un al patrulea mandat, va ocupa 89 de locuri în Parlament, cu unul mai puţin decât a obţinut în 2020. Partidele de opoziţie pro-occidentale au obţinut 61 de locuri.