Parlamentul a aprobat proiectul de modificare a Legii bugetului de stat pentru anul 2023, în prima lectură.
Potrivit Prim-ministrului, Dorin Recean, obiectivul actualei rectificări și celei care va urma în toamnă este repornirea motoarelor economiei, creșterea investițiilor, care să producă venituri suplimentare la buget, locuri de muncă, salarii mai mari, iar impozitele să finanțeze programele sociale ale statului.
„Sunt deja progrese în atenuarea gradului inflației, și către sfârșit de an trebuie să trecem din faza de recesiune către creșterea economică”, a declarat premierul.
Modificările se referă la majorarea intrărilor de granturi externe și direcționarea acestora spre măsurile de dezvoltare a economiei naționale, în special pentru suplinirea Fondului rutier, Fondului național de dezvoltare regională și locală, Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural și programelor de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii.
Astfel, veniturile și cheltuielile bugetului de stat se propun a fi majorate cu 1,406 miliarde de lei. Respectiv, veniturile se vor majora până la 66,274 miliarde de lei, iar cheltuielile – până la 84,602 miliarde de lei. Modificările operate la partea de venituri și cheltuieli ale bugetului de stat nu vor avea impact asupra soldului (deficitului) bugetului de stat pentru anul 2023, vor fi operate modificări a structurii surselor de finanțare a deficitului bugetului de stat. Astfel, deficitul bugetar rămâne neschimbat față de cel aprobat și va constitui 18,327 miliarde de lei.
Cele mai semnificative majorări la cheltuieli s-au înregistrat la servicii în domeniul economiei, în special destinate pentru Fondul rutier, și la gospodăria de locuințe și gospodăria serviciilor comunale. Pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, inclusiv programul „373”, prin programele ODA vor fi direcționate 338 de milioane de lei; pentru majorarea Fondului național de dezvoltare regională și locală – 320 de milioane de lei în scopul implementării proiectelor în cadrul programului „Satul European”; pentru majorarea Fondului național pentru dezvoltarea agriculturii și a mediului rural – 100 de milioane de lei.
Sunt prevăzute și majorări de cheltuieli pentru implementarea măsurilor în domeniile culturii, sportului și tineretului, educației, sănătății.
Totodată, începând cu 1 iunie au fost implementate unele măsuri de politică salarială, care și-au găsit reflectarea în proiectul de modificare a bugetului. Acestea se vor realiza în limita mijloacelor existente ale fondului salarial aprobat inițial prin Legea bugetului de stat.
Proiectul de modificare a Legii bugetului de stat pe anul 2023 va fi prezentat spre aprobare în cea de-a doua lectură.