Comisia parlamentară pentru protecție socială, sănătate și familie a examinat și aprobat proiectul de lege ce prevede modificarea procedurii de acordare a compensațiilor pentru energia consumată. Acesta va fi prezentat plenului Parlamentului pentru aprobare în cadrul ședinței de vineri. Conform noului proiect, în sezonul de încălzire 2024-2025, compensațiile vor fi acordate direct consumatorilor cu venituri mici, sub formă de plată monetară.
Unul dintre punctele cheie ale proiectului este stabilirea de către Guvern a unui sistem clar de calcul al compensațiilor pentru consumatorii vulnerabili, bazat pe datele și criteriile din Sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică”.
De asemenea, modificările propun simplificarea administrării sistemului de compensații, ceea ce va reduce „sarcina administrativă” a furnizorilor de energie care se ocupau anterior de calcularea și aplicarea acestora. În acest mod, se dorește mai multă transparență în procesul de distribuire a fondurilor și o gestionare mai eficientă a acestora.
Ministerul Muncii și Protecției Sociale va prelua responsabilitatea stabilirii și calculării compensațiilor, pentru a asigura un proces mai eficient și bine organizat. În plus, în acest sezon nu va mai exista noțiunea de „categorie de vulnerabilitate energetică”. Compensațiile vor fi calculate în funcție de specificul fiecărei gospodării, încurajându-se utilizarea mai eficientă a energiei. Astfel, sumele neutilizate din compensații vor putea fi redirecționate către alte nevoi.
Inițiativa legislativă a fost propusă de patru deputați din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), printre care și președintele Parlamentului, Igor Grosu, și vicepreședinta Doina Gherman. Scopul modificărilor este de a reduce sarcina administrativă a furnizorilor de energie, de a îmbunătăți transparența în gestionarea fondurilor publice și de a stimula eficiența energetică.