Până în 2050, populația lumii de peste 60 de ani se va dubla până la 2,1 miliarde de oameni, iar acest fenomen va cauza multe probleme. De exemplu, mulți pensionari s-ar putea să nu aibă suficiente economii pentru pensie pentru a dura între opt și aproape 20 de ani. Forumul Economic Mondial a dezvăluit un nou plan de sprijinire a populației în vârstă. Întreprinderile, guvernele și societatea trebuie să fie pregătite să facă față provocărilor longevității, spune un raport internațional.
Pentru a încuraja factorii de decizie și sectorul privat să abordeze aceste provocări, Forumul Economic Mondial a formulat șase principii pentru longevitate. Aceste puncte reunesc expertiza reprezentanților afacerilor, a profesioniștilor financiari, a oamenilor de știință, a experților în sănătate și a liderilor societății civile, scrie euronews.com, citat de bani.md.
Potrivit raportului, stabilitatea financiară ar trebui asigurată în timpul evenimentelor cheie ale vieții. Aproximativ 40% dintre cetățenii din întreaga lume se confruntă cu probleme financiare după o întrerupere neplanificată a muncii. Motivele pentru astfel de pauze pot fi boala sau pensionarea neașteptată.
Raportul mai precizează că accesul la educația financiară ar trebui asigurat. Doar 33% din populația lumii este considerată educată financiar, o tendință care crește inegalitatea veniturilor.
Următorul punct a fost prioritatea îmbătrânirii sănătoase ca bază a economiei longevității. Bătrânețea reprezintă aproximativ o cincime din viață, iar 80% dintre adulții din țările în curs de dezvoltare sunt îngrijorați de costul cheltuielilor medicale.
Autorii raportului au cerut, de asemenea, crearea unui mediu pentru construirea de noi conexiuni sociale. Persoanele în vârstă care sunt izolate au un risc mai mare de sănătate precară și de deces prematur.
Forumul a remarcat, de asemenea, că este important să se elimine în mod deliberat inegalitățile în speranța de viață, inclusiv sex, rasă și clasă. Participanții la forum consideră că inegalitatea socială poate fi redusă prin străduința pentru echitate în salarii și pensii, precum și prin acordarea de sprijin celor care îngrijesc bolnavii și bătrânii.