VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Primele școli model vor primi, în următorii doi ani, câte două milioane de euro

Ministerul Educației, Dan Perciun oferă detalii despre proiectul creării celor 35 de școli model în țară. Demnitarul susține că, în următorii doi ani, primele 10 instituții vor primi câte două milioane de euro.

Investițiile vor fi făcute în infrastructură, dotarea cu echipamente și pregătirea profesorilor. Elevii școlilor model ar urma să aibă terenuri de sport interioare și exterioare renovate, laboratoare digitale și chiar sere inteligente exterioare, unde să poată aplica practic cunoștințele asimilate teoretic.

În cadrul unui podcast de la Europa Liberă, Dan Perciun a vorbit despre cele două condiții esențiale care trebuie îndeplinite de instituții pentru a deveni școală model, acestea urmând să fie identificate, în special, din liceele din orașe și centre raionale.

„De principiu, când vorbim de o școală model, vorbim de o școală existentă, care are peste 500 de elevi la acest moment, care mai are 200 de locuri libere, să mai poată atrage copii din alte instituții, în special foarte mici”.

Ministerul Educației a identificat primele zece instituții de învățământ pe care vrea să le transforme în următorii doi ani, pentru fiecare fiind nevoie de aproximativ 2 milioane de euro. Elevii din școlile foarte mici, care vor veni să învețe în școlile model, vor avea parte de transport școlar, iar părinții lor vor primi, timp de doi ani, și o alocație lunară de 50 de euro.

Primele alocații ar urma să fie oferite de autorități din luna septembrie, iar ministerul anticipează că în etapa inițială în jur de 1000-2000 de familii vor accesa această alocație pentru copii.

„De regulă, copiii din instituțiile foarte mici, unde sunt foarte puțini elevi, sunt și din familii social vulnerabile și credem că această compensație o să servească și unui rol social, dar și, în egală măsură, o să încurajeze părinții să acceseze o educație mai bună”, a mai adăugat ministrul Dan Perciun.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.