VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Primarii din România îndeamnă primarii din R. Moldova sa acceseze fonduri de preaderare

Aderarea la Uniunea Europeană a însemnat un salt enorm în dezvoltarea țării și a comunităților locale din România. O spun primarii de peste Prut, care se arată deschiși să își împărtășească experiența acumulată cu edilii din Republica Moldova. La un eveniment denumit „Hora Frăţiei”, care a avut loc la Chișinău, un grup de primari de comune din Maramureș, România, reprezentanți ai Asociației Comunelor din România (ACoR), au făcut schimb de opinii, de bune practici și au stabilit noi relații de cooperare cu colegii lor din Republica Moldova, membri ai Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), transmite IPN.

Aleșii locali din cele două state au vorbit despre oportunitățile comunelor înfrățite din Republica Moldova pentru absorbția fondurilor de preaderare, obstacolele în procesul de absorbție a acestor fonduri și la ce ar trebui să atragă atenția autoritățile centrale și locale atunci când au loc negocierile cu UE. Totodată, primarii au avut posibilitatea să-și revadă colegii cu care sunt înfrățit sau să stabilească noi relații de cooperare.

Ioan Mătieș, primarul comunei Mureșul Mare, Maramureș, a reiterat faptul că primarii din Republica Moldova au același interes ca și colegii lor din România – de a ne integra în comunitatea europeană. „Vrem să le arătăm greutățile pe care le-am depășit, astfel încât dânșii să le evite. Experiența acumulată de noi înseamnă un pas înainte pentru frații noștri, iar viteza cu care dânșii vor reuși să depășească obstacolele va fi mult mai mare”, a subliniat primarul comunei Mureșul Mare, citat într-un comunicat de presă remis de CALM.

Primarul comunei Șișcani, Nisporeni, Vladimir Bodean a subliniat faptul că autoritățile publice locale din România și cele din Republica Moldova au o vastă experiență la capitolul înfrățiri, existând și nenumărate rezultate remarcabile. „Noi suntem deschiși pentru a asimila toată informația pe care o primim de la colegii noștri în ceea ce privește absorbția resurselor financiare din perioada de preaderare a României la UE. Sperăm foarte mult că toți cetățenii Republicii Moldova vor conștientiza că Uniunea Europeană este colacul nostru de salvare la capitolul infrastructură, condiții mai bune de viață și securitate”, a mai spus edilul.

România este membră a Uniunii Europene din anul 2007. CALM și ACoR au stabilit o relație de colaborare din anul 2010.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.