În următoarele trei zile, milioane de ruși sunt așteptați la urne în cadrul scrutinului prezidențial, la finalul căruia este de așteptat ca Vladimir Putin să obțină al cincilea mandat la Kremlin, care să-i consolideze puterea până cel puțin în 2030, relatează Reuters.
Până la ora 11.00 (ora Moscovei) prezența la vot în întreaga țară era de aproximativ 4%. În total, au fost deschise peste 94.000 de secții de votare. Ele rămân deschise astăzi până la ora 20:00. Același program va fi și sâmbătă, și duminică.
Cu excepția câtorva localități din străinătate, votul se va încheia oficial duminică la ora 21:00, când secțiile de votare din Kaliningrad, cea mai vestică regiune din Rusia, își vor închide porțile.
Toate figurile din opoziție care l-ar fi putut contesta pe Vladimir Putin sunt fie în închisoare, fie exilate în străinătate. Mijloacele de informare independente care ar putea prezenta critici la adresa politicilor sale au fost blocate. Iar Kremlinul menține un control rigid asupra sistemului politic și a procesului electoral din țara cu 146 de milioane de locuitori. Totuși, alegerile prezidențiale din Rusia vor fi urmărite îndeaproape de la nivel internațional, în timp ce trupele Moscovei continuă invazia la scară largă a Ucrainei, care durează de peste doi ani, transmite libertatea.ro.
Actualul președinte al Rusiei, Vladimir Putin, în vârstă de 71 de ani, listat drept candidat independent, este așteptat așadar să obțină cu ușurință o victorie zdrobitoare și un nou mandat de șase ani la Kremlin. Numit de critici un „criminal de război” autocrat care conduce prin frică, Putin este dat câștigător detașat de sondajele de opinie publicate de Moscova, care indică faptul că este susținut de majoritatea rușilor care îl consideră genul de lider „dur necesar” pentru a ține piept a ceea ce ei consideră a fi „un Occident intruziv și expansionist”. Un institut de sondaje de stat a declarat în februarie că cercetările sale au arătat că peste 75% dintre ruși sunt gata să voteze pentru Putin, notează Reuters. Fost locotenent-colonel KGB, Vladimir Putin a fost numit președinte interimar în ultima zi a anului 1999 de către fostul lider rus Boris Elțîn. Apoi a avut două mandate de președinte de câte patru ani în perioada 2000-2008, devenind ulterior prim-ministru în perioada 2008-2012. În 2012, a revenit la Kremlin, mandatele prezidențiale fiind prelungite la șase ani, și a obținut un nou mandat în 2018. În 2020, Constituția Rusiei a fost modificată astfel încât Putin poate să îndeplinească încă două mandate de șase ani începând cu 2024, ceea ce înseamnă că ar putea rămâne la putere până în 2036.