VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Prim-ministrul Poloniei îl atacă dur pe Olaf Scholz: „Germania încearcă să fie însărcinată pe jumătate”

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki crede că există o neîncredere tot mai mare în Germania din cauza politicii guvernului de la Berlin faţă de Ucraina, relatează DPA. A declarat că Germania „încearcă să fie însărcinată pe jumătate, să gândească puţin într-un mod nou” prin atitudinea și sprijinul oferit în ultima perioadă Ucrainei. 

„Aş spune că în urmă cu un an multe ţări aveau multă încredere în Germania", a declarat Morawiecki pentru ziarul german Bild într-un interviu publicat miercuri seară. „Acum această pendulă s-a mutat spre neîncredere. În special în familia de ţări central şi est-europene care sunt şi membre ale Uniunii Europene", a adăgat el, citat de Agerpres.

Germania ar putea furniza mai mult sprijin pentru Ucraina, a spus el.

În acelaşi timp, el l-a acuzat pe cancelarul german Olaf Scholz că în continuare îl judecă greşit pe preşedintele rus Vladimir Putin.

"Vedem... că Germania încearcă să fie însărcinată pe jumătate, să gândească puţin într-un mod nou şi să sprijine Ucraina. Dar în acelaşi timp, ei - vreau să spun guvernul şi cancelarul în special - par să creadă în continuare că lucrurile ar trebui să decurgă ca până acum cu Rusia. Nu cred că va fi vreodată posibil cu acest regim cvasitotalitar", a mai spus Morawiecki în interviu.

Mateusz Morawiecki şi-a exprimat de asemenea scepticismul în legătură cu convorbirile cu liderul de la Kremlin.

„Cred că este ceva greşit, nu face decât să-i dea oxigen lui Putin şi nu realizează nimic. Putin de fapt îşi îndeplineşte scopurile cu astfel de convorbiri, pentru că le arată poporului lui şi restului lumii: „Uitaţi, sunt la mare căutare, toată lumea vrea să vorbească cu mine, totul depinde de mine'", a declarat premierul polonez.

În dezbaterea privind livrarea de avioane occidentale de luptă Ucrainei, Morawiecki a spus că este deschis la trimiterea de avioane F16. „Dacă ar exista o decizie la nivelul NATO, aş fi pentru trimiterea acestor avioane", a spus el.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.