VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Prezență redusă la alegerile repetate din suburbia Bubuieci a Capitalei

În comuna Bubuieci, acolo unde au loc alegeri locale repetate ale primarului, se atestă o prezență redusă a votanților. În localitate, scrutinul este organizat, după ce primarul ales în noiembrie 2023, Leonid Umaneț, a fost exclus din cursă de instanță în urma unui scandal legat de actele sale de studii.

Datele Comisiei Electorale Centrale arată că până la ora 18.00, adică la cinci ore de la deschiderea secțiilor, la urne au venit doar 19,2% dintre cei aproximativ 8000 de alegători înscriși în liste. La scrutinul local repetat, însă, votarea se consideră valabilă indiferent de numărul alegătorilor care participă la scrutin. În turul doi al alegerilor locale din noiembrie 2023 din Bubuieci, prezența la urne a fost de peste 31 la sută.

Amintim, după ce Leonid Umaneș a fost exclus din cursă, în buletine au rămas șase candidați.   

După al doilea tur al alegerilor locale din noiembrie 2023, în comuna Bubuieci a învins, cu 50,75%, candidatul MAN, Leonid Umaneț. Ulterior, însă au urmat două luni de procese în judecată, fiind iscat un scandal legat de lipsa actelor de studii, pe care Umaneț nu le-ar fi prezentat în momentul înscrierii în cursă, iar Comisia electorală de circumscripție Bubuieci l-ar fi înregistrat cu abateri. Astfel, votarea repetată a fost dispusă de CEC ca urmare a deciziei Curții de Apel Chișinău din 14 decembrie 2023, menținută prin încheierea Curții Supreme de Justiție din 22 decembrie 2023, prin care s-a stabilit caracterul ilegal al actului administrativ de înregistrare a lui Leonid Umaneț în cursa electorală. Candidatul și formațiunea pe care o reprezintă au condamnat aceste decizii, pe care le-au calificat drept politice.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.