VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Prețul cerealelor va creşte, la nivel mondial, cu până la 15%, anunță FMI

Preţul cerealelor ar putea creşte cu până la 15%, după ce Rusia s-a retras din acordul internaţional ce permitea Ucrainei să-şi exporte în siguranţă cerealele prin porturile de la Marea Neagră. Declarația a fost făcută de economistul şef de la Fondul Monetar Internaţional, Pierre-Olivier Gourinchas, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres. 

„Este foarte clar că iniţiativa privind transportul cerealelor prin Marea Neagră a fost foarte importantă anul trecut pentru a asigura că vor exista livrări suficiente de cereale la nivel mondial. Acelaşi mecanism funcţionează şi în direcţia opusă astfel că este posibil să apară presiuni de creştere asupra preţurilor la alimente”, a declarat Pierre-Olivier Gourinchas.

Chiar dacă FMI nu a finalizat încă evaluările privind efectele deciziei Rusiei, o creştere de preţuri la cereale cuprinsă între 10% şi 15% este „o estimare rezonabilă”, a spus Gourinchas. Săptămâna trecută, Rusia a anunţat că s-a retras din acordul internaţional care permitea Ucrainei să îşi exporte în siguranţă cerealele prin porturile sale de la Marea Neagră, la aproape un an de la debutul acestui acord, ceea ce a crescut incertitudinea cu privire la livrările globale de produse alimentare. Decizia Rusiei pune în pericol o rută importantă pentru Ucraina, unul dintre cei mai mari cultivatori şi exportatori de cereale şi oleaginoase, tocmai când începe recoltatul. Luni, cotaţiile la grâu şi porumb au crescut semnificativ după ce Rusia a atacat unul din cele mai mari porturi ucrainene de la Dunăre, înmulţind riscurile la adresa ultimei rute importante de export de cereale de care mai dispune Ucraina.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.