VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Președinția și-a instalat panouri fotovoltaice. Instituția speră să facă o economie de 15%

Un sistem de panouri fotovoltaice în valoare de circa 103, 6 mii de USD a fost instalat pe acoperișul Președinției. Achiziția a fost făcută cu sprijinul partenerilor externi, iar la inaugurare a participat și ministrul Energiei, Victor Parlicov, transmite Moldpres.

Șeful Cabinetului președintei Republicii Moldova, Adrian Băluțel a menționat că evenimentul de astăzi are două semnificații, una foarte practică și alta simbolică.

„Din prima zi de mandat și pe parcursul celor patru ani, doamna președinte Maia Sandu și administrația prezidențială au depus eforturi pentru reducerea costurilor administrative. Pentru că reducerea costurilor administrative înseamnă economisirea banului public și mai multe resurse care pot rămâne în beneficiul cetățenilor. Aceste panouri solare vor reduce în prima etapă consumul de energie electrică la Președinție cu până la 15 %. Ulterior, acest proiect urmează să fie extins iar economiile la factură să fie până la 45 %. Va fi o sumă importantă care va rămâne în bugetul de stat. Semnificația simbolică constă în faptul că datorită suportului partenerilor și a politicilor active a Ministerului Energiei se încearcă popularizarea economiei consumului de energie electrică și adoptarea măsurilor eco. Sperăm că acest proiect de la Președinție, va încuraja și mai multe instituții publice, primării, administrații, antreprenori să adopte măsuri de eficiență energetică”, a declarat Băluțel.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a încurajat consumatorii casnici dar și mediul de afaceri să investească în energia verde și a menționat că țara noastră și-a sumata ca până în 2030 să atingă cota de 30 % de energie verde. Oficialul a menționat că în Republica Moldova cheltuielile per metru pătrat sunt de două ori mai mari decât în țările UE, iar statul încurajează toate proiecte menite să scadă dependența de energia electrică de import.

Prezent la eveniment șeful Misiunii USAID în Moldova, Jeff Bryan, a menționat că exemplu Președinției trebuie urmat și de alte instituții publice. El a adăugat că investițiile în energie sunt investiții într-un viitor democratic al țării.

„Războiul brutal al Rusiei în Ucraina a demonstrat că dependența de resursele energetice rusești reprezintă o amenințare la securitate națională. Energia din sursele regenerabile este un element esențial pentru un viitor energetic curat și sigur al Republicii Moldova. Prin adoptarea acestor forme de energie sigure, Președinția a dat un exemplu de urmat. Panourile instalate pe clădirea Președinției au capacitate de 62 de kilowat-oră și vor genera 70.000 kWh de energie curată în fiecare an”, a  precizat Bryan.

El a adăugat că în ultima perioadă, cu sprijinul USAID, 22 de agenți economici specializați în turism și 36 de întreprinderi agricole au beneficiat de suportul USAID pentru a găsi soluții legate de energia verde.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.