VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Preşedintele Tokaev a obținut peste 82% din voturi la alegerile prezidențiale (exit-poll)

Preşedintele kazah Kassîm-Jomart Tokaev a obținut 82,45% din voturi la alegerile anticipate din 20 noiembrie, potrivit datelor unui exit-poll realizat de institutul de cercetare „Open Society”.

Jomart Tokaev era de aşteptat să câştige alegerile pentru un mandat de şapte ani în această fostă republică sovietică din Asia Centrală bogată în petrol, unde au votat 69,43% din cei 12 milioane de alegători, potrivit estimărilor Comisiei electorale, notează France Presse, potrivit Agerpres.

În ciuda faptului că s-a prezentat ca un reformator, Tokaev nu a permis partidelor de opoziție veritabile să se înregistreze și să participe la alegeri.

Cei cinci contracandidați ai săi - printre care se numără două femei - sunt personalități politice puțin cunoscute, considerați a candida doar de fațadă.

Participarea finală la vot a fost estimată la 68,7 % de către Comisia Electorală Centrală.

Bogată în resurse naturale şi situată la intersecţia unor rute comerciale importante, Kazahstanul a intrat în haos în ianuarie, când protestele împotriva costului ridicat al vieţii au degenerat în revolte, înainte de a fi brutal reprimate.

Aceste alegeri anticipate au fost pentru Tokaev, în vârstă de 69 de ani, o modalitate de a-şi consolida puterea, notează AFP. El a venit la putere în 2019, după demisia surprinzătoare a omnipotentului său predecesor şi mentor, Nursultan Nazarbaev.

Alegerile din 20 noiembrie au avut loc la aproape trei luni după ce Kazahstanul și-a înlocuit sistemul de limitare a președinților la două mandate consecutive de cinci ani cu un singur mandat de șapte ani. Modificările constituționale au fost propuse de Tokaev ca parte a campaniei sale de a crea ceea ce el numește „un nou Kazahstan”.

Inițial, alegerile prezidențiale trebuiau să aibă loc în 2024, iar alegerile parlamentare în 2025. Însă, în septembrie, Tokaev a cerut alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate, afirmând că „este nevoie de un nou mandat pentru a menține ritmul reformelor” după referendumul din iunie care l-a privat pe fostul președinte Nursultan Nazarbaev de prestigiosul statut de „Elbasy" (lider al națiunii).

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.