VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Președintele Parlamentului a discutat cu omologii săi din diferite țări despre sprijinul pe care îl pot oferi R. Moldova

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut o serie de întrevederi bilaterale cu omologii săi din diferite țări. Discuțiile au avut loc în cadrul primului Summit parlamentar „Platforma Internațională Crimeea”, ce s-a desfășurat, pe parcursul zilei de ieri, la Zagreb, Croația. Discuțiile s-au focusat pe proiectele de modernizare a R. Moldova și sprijinul pe care ni-l pot oferi țările prietene, împărtășirea bunelor practici de aderare la UE, consolidarea rezilienței energetice a țării noastre și evoluțiile regionale generate de războiul din Ucraina.

În cadrul întrevederii cu Mareșalul Senatului Republicii Polone, Tomasz Grodzki, Președintele Parlamentului și-a exprimat recunoștința pentru asistența umanitară acordată țării noastre în contextul fluxului de refugiați din Ucraina.

„Polonia este un prieten de nădejde al Republicii Moldova și acest lucru a fost simțit și mai tare în ultimii ani prin proiectele de modernizare a țării noastre, prin suportul politic în cadrul instituțiilor europene și susținerea parcursului nostru european”, a spus Igor Grosu.

În perioada 6-7 noiembrie 2022, la Chișinău va avea loc cea de-a VIII-a Sesiune a Adunării Parlamentare a Republicii Moldova și a Republicii Polone.

La Zagreb, Președintele Parlamentului a mai discutat cu omologul estonian, Juri Ratas. În discuții, Igor Grosu a reiterat faptul că Republica Moldova nu tratează ca pe o scutire de reforme faptul că i-a fost acordat statutul de țară candidată la UE. Potrivit șefului legislativului, acest lucru determină autoritățile să fie mai consecvente în implementarea reformelor, care sunt necesare în primul rând pentru cetățenii noștri. „Nu vom sări peste nicio etapă, iar experiența Estoniei ne va fi de ajutor”, a afirmat Președintele Parlamentului.

Agenda a inclus și o discuție cu Președinta Camerei Deputaților a Parlamentului Republicii Cehe, Markéta Pekarová Adamová. Șefa legislativului ceh a reconfirmat cele spuse la Chișinău – Cehia este gata să împărtășească cu Republica Moldova din experiența și bunele practici de aderare la UE.

Cu Președintele Parlamentului georgian, Shalva Papuashvili, au fost discutate diverse aspecte legate de implementarea reformelor recomandate de Comisia Europeană, relația bilaterală și viitorul comun în Uniunea Europeană.

Subiectul consolidării rezilienței energetice, ținând cont de ultimele evoluții regionale generate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a fost abordat la întrevederea cu Președintele Consiliului Național al Austriei, Wolfgang Sobotka. Oficialii au discutat și despre importanța intensificării cooperării la nivel parlamentar, dar și despre agenda de reforme a țării noastre. „Avem încă mult de lucru – reforma justiției, lupta cu corupția, consolidarea instituțiilor, lupta cu propaganda, dar suntem determinați să mergem înainte”, a afirmat Igor Grosu.

În discuțiile cu Președintele Marii Adunări Naționale a Turciei, Mustafa Șento, Președintele Parlamentului a reiterat faptul că Republica Moldova este interesată în intensificarea schimburilor comerciale cu Turcia și atragerea investițiilor, precum și în consolidarea cooperării în sectorul energetic.

La Zagreb, Președintele Parlamentului a avut o întrevedere și cu Președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Ștefanciuk, cu care a discutat despre ultimele evenimente din regiune. „Nu mai există niciun dubiu că Rusia atacă premeditat ținte civile în Ucraina. Am reafirmat sprijinul ferm pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a țărilor noastre, în granițele recunoscute internațional”, a declarat Igor Grosu. Cei doi președinți de parlament au discutat despre agenda bilaterală, Igor Grosu salutând eforturile instituțiilor de resort din Republica Moldova și Ucraina pentru consolidarea cooperării în domeniul infrastructurii, care are un rol important pentru a restabili lanțurile logistice perturbate din cauza războiului.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.