VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, riscă să fie destituită pentru încălcarea Constituției

Curtea Constituțională a Georgiei a dat undă verde Parlamentului de la Tbilisi pentru inițierea procedurii de demitere a șefei statului, Salome Zurabișvili. Magistrații au constatat că președinta a încălcat Legea Supremă a Georgiei, după ce a călătorit în străinătate și s-a întâlnit cu oficiali fără acordul guvernului de la Tbilisi.

Punerea sub acuzare a lui Zurabișvili a fost inițiată luna trecută de partidul de guvernământ „Visul Georgian”. La sfârșitul lunii august, guvernul a raportat că nu a aprobat 10 călătorii în străinătate ale lui Zurabișvili. A doua zi, oficialul a plecat într-o vizită de lucru în Germania.

Potrivit ziua.md, decizia Curții Constituționale trebuie aprobată de parlament. Deputații au la dispoziție două săptămâni pentru a analiza și vota problema revocării președintelui din funcție. După cum notează presa georgiană, dacă 100 de deputați susțin decizia instanței, președintele va fi demis din funcție. Partidul „Visul Georgian” are majoritatea locurilor în parlament – 84 din 150.

Majoritatea opoziției se opune însă demiterii președintelui, numind lansarea unei astfel de proceduri un alt sabotaj al integrării europene a Georgiei de către partidul aflat la guvernare.

Salome Zurabişvili, fost diplomat francez de origine georgiană, a fost ales preşedinte al Georgiei în 2018 cu sprijinul partidului „Visul Georgian”. Ulterior, şeful statului georgian a renunţat la sprijinul din partea acestui partid, pe care l-a acuzat de mai multe ori că este pro-rus şi insuficient de angajat faţă de aderarea Georgiei la UE şi la NATO.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.