VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Președinta CE propune crearea unui consorțiu european pentru achiziția în comun de gaze, pentru țările membre

Președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, propune crearea unui consorțiu european pentru achiziția în comun de gaze, pentru țările membre. Tentativa de a impune un plafon de preț pentru gazele rusești a eșuat, scrie Reuters.

Planul prezentat de Ursula von der Leyen se bazează pe trei principii: achiziția comună de gaze cu ajutorul unor noi instrumente legale, continuarea reducerii consumului de energie și stabilirea unor reguli privind solidaritatea între statele membre UE.

Am salvat 50% din cererea de gaze, am umplut rezervoarele de gaze, suntem la 92%. Procentul importurilor din Rusia a scăzut la 9%. Primul nostru scop a fost să ne pregătim pentru această iarnă și acum putem pregăti următorii pași pentru a îmbunătăți piața energiei. Vom negocia cu Norvegia și alți parteneri de încredere. Azi adoptăm un nou set de măsuri excepționale. Știu că suntem puternici când acționăm împreună. Vom face achiziții comune de gaze. Propunem astăzi elementele pentru a cumpără gaze la nivel european”, a anunțat Ursula von der Leyen.

„Oferim posibilitatea companiilor din energie să creeze un consorțiu de cumpărare a gazelor, să poată cumpăra împreună gaze. Asta include un element obligatoriu: agregarea cererii va fi obligatorie pentru cel puțin 50% din volumele necesare pentru umplerea depozitelor de gaze”, a continuat Ursula von der Leyen.

Potrivit unui draft consultat de Reuters înainte de conferința de presă, executivul european nu a propus și un plafon pentru prețul gazelor naturale, întrucât la nivelul statelor membre nu există consens. Anterior, președintele Consiliului European a indicat o alternativă: plafonarea prețului gazelor folosite pentru generarea de energie electrică.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.