Actualul premier olandez Mark Rutte, care deține acest post de 13 ani, nu vrea să renunțe la cariera sa politică. Politicianul este considerat favorit la șefia NATO și care are toate șansele să-l înlocuiască, după 1 octombrie 2024, pe actualul secretar general al Alianței, Jens Stoltenberg, transmite Bloomberg.
Guvernul lui Rutte s-a prăbușit în iulie pe fondul disputelor privind migrația în Țările de Jos. Politicianul, care acum este șef interimar al guvernului olandez, a declarat că va părăsi politica după formarea unui nou cabinet în urma rezultatelor alegerilor generale, care au loc astăzi în Olanda.
Guvernul olandez a discutat despre șansele lui Rutte cu Washingtonul, după ce acesta a declarat în noiembrie că este gata să conducă NATO, suține Bloomberg.
Candidatura secretarului general trebuie să fie aprobată în unanimitate de toți membrii alianței, însă poziția Statelor Unite are cea mai mare greutate. Rutte întreține, de asemenea, relații bune cu Ungaria și Turcia, ai căror lideri au fost uneori împotriva altor membri NATO, cum ar fi exemplul Suediei.
Totodată, candidatura sa ar trebui să fie susținută și de țările est-europene care iau cea mai dură poziție față de Rusia, mai ales că actualul prim-ministru al Estoniei, Kaja Kallas, și ministrul Afacerilor Externe al Letoniei, Krisjanis Karins, s-au declarat și ei pregătiți pentru a ajunge în acest post.
Candidatura secretarului general trebuie convenită înainte de vara anului 2024, când va avea loc Summitul NATO și, de preferință, mult mai devreme, notează Bloomberg.
Reprezentanții Țărilor de Jos au condus Alianța Nord-Atlantică de trei ori, mai des decât oficialii din orice altă țară, în anii 1960, 2000 și pentru cea mai lungă perioadă din istoria NATO, din 1971 până în 1984, atunci când organizația a fost condusă de Joseph Luns, care a fost anterior ministru de Externe în Olanda.