VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Anunțul momentului pentru toți moldovenii! Vor putea transfera până la 10 mii de lei fără comisioane

Sistemul de Plăți Instant MIA, dezvoltat de Banca Națională a Moldovei, a fost lansat în premieră în Republica Moldova, în cadrul unui eveniment organizat în parteneriat cu Programul USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova.

Sistemul este disponibil în instituții financiare din țară și le permite consumatorilor și companiilor să transfere bani în mai puțin de 15 secunde fără plata comisioanelor și indiferent de bancă doar în bază de număr de telefon, oferind cetățenilor o metodă rapidă, sigură și eficientă de efectuare a tranzacțiilor.  

„Sunt încrezătoare că MIA va deveni în scurt timp o tehnologie la îndemâna fiecărui cetățean sau om de afaceri. MIA va eficientiza tranzacțiile financiare, va stimula creșterea economică și va promova o mai bună gestionare a finanțelor. Așadar, astăzi Moldova face un pas semnificativ către o lume financiară modernă, iar Banca Națională a Moldovei consolidează poziția țării în rândul statelor care adoptă tehnologii avansate pentru a sprijini evoluția economică și pentru a oferi cetățenilor un acces mai ușor la serviciile financiare”, menționează guvernatoarea BNM, Anca Dragu.

Premierul Dorin Recean spune că „implementarea sistemului de plăți instant MIA marchează un moment important în modernizarea sistemului de plăți autohton. Accelerăm, simplificăm și reducem costurile tranzacțiilor financiare pentru toți cetățenii, contribuind la securitatea și eficiența economică. Prin lansarea MIA, ne asigurăm că rămânem pe calea inovației, facilităm accesul egal la serviciile de plată și susținem creșterea economică durabilă. Este un pas concret în direcția sprijinirii cetățenilor noștri și a alinierii Republicii Moldova la economia digitală europeană”.

„Statele Unite sunt un partener sigur pentru Moldova în dezvoltarea și creșterea sa economică. Un aspect relevant în acest efort este sprijinirea inovațiilor digitale, precum Sistemul de Plăți Instant MIA. Sistemul dezvoltat de BNM nu este doar o inovație tehnologică, ci reprezintă un pas transformator care sporește incluziunea financiară și digitalizarea plăților. Iar în situația în care plățile instant devin rapid un standard pe întreg continentul European, implementarea sistemului de plăți instant și experiența obținută în acest proces va ajuta Moldova să se apropie de spațiul economic european”, accentuează, la rândul său, Kent D. Logsdon, Ambasadorul SUA în Moldova.

Sistemele de plăți instant implementate în mai multe state ale lumii arată că acestea impulsionează dezvoltarea economică și îmbunătățesc calitatea vieții și experiența financiară a cetățenilor.

În Republica Moldova, MIA plăți instant a devenit accesibil astăzi (12 martie 2024), în marea majoritate a aplicațiilor financiare.

Ce reprezintă plățile instant 

Plățile instant oferă posibilitatea de a transfera fonduri în MDL între conturi în doar câteva secunde, fiind disponibile non-stop, 24 de ore din 24, 7 zile din 7 pe săptămână. Această caracteristică face ca plățile instant să fie o opțiune extrem de convenabilă pentru tranzacții rapide și eficiente, indiferent de momentul sau ziua săptămânii. Este o îmbunătățire semnificativă față de metodele tradiționale de plată, care pot dura ore sau chiar și o zi lucrătoare. Serviciul este accesibil prin intermediul aplicațiilor bancare mobile și online banking, oferind o flexibilitate și comoditate fără precedent pentru utilizatorii din Republica Moldova.

Care sunt beneficiile plăților instant

Rapiditate: Plățile sunt efectuate aproape instantaneu (în câteva secunde). Acest lucru permite cetățenilor să primească sau să trimită fonduri în timp real, scutindu-i de necesitatea de a aștepta ore sau zile pentru ca tranzacțiile să fie procesate.

Comoditate: Plățile instant permit cetățenilor să efectueze tranzacții financiare în orice moment și de oriunde, folosind dispozitive mobile sau alte mijloace de acces la internet. Aceasta reduce dependența de intermediari, amplasare geografică, orele de lucru.

Flexibilitate: Cu plățile instant, cetățenii au mai multă flexibilitate în gestionarea finanțelor: ei pot transfera fonduri rapid între conturile lor sau către alte persoane, pot efectua plăți pentru facturi sau cumpărături online și pot accesa fonduri în caz de urgență într-un mod rapid și eficient.

Reducerea riscului: Datorită faptului că plățile sunt efectuate prin aplicații mobile securizate și în timp real, riscul de fraude și de neplată este redus. Acest lucru oferă cetățenilor mai multă încredere în procesul de tranzacționare și îi protejează de pierderi financiare sau tergiversarea plăților asociate cu tranzacțiile tradiționale.

Costuri reduse: Plățile instant pot reduce costurile tranzacțiilor financiare, cum ar fi comisioanele și alte taxe asociate. Acest lucru poate face serviciile financiare mai accesibile pentru toate categoriile sociale de cetățeni, și contribui  la economisirea banilor comercianților și clienților lor.

Aceste beneficii contribuie la îmbunătățirea calității vieții și a experienței financiare a cetățenilor, în general.

Ce comisioane se vor achita

Transferurile de până la 10.000 de lei pe lună sunt efectuate fără comision, în timp ce pentru sume mai mari, comisioanele percepute nu vor depăși 5 lei pentru un transfer.

Cine poate utiliza MIA

Toți utilizatorii de mobile banking din Republica Moldova, atât persoane fizice, cât și juridice, care au cont de plăți deschis la o bancă/societate de plată. Identificatorul necesar și suficient pentru a iniția un transfer va constitui numărul de telefon înregistrat în baza de date a băncii sau societății de plată.

Cum poate fi accesat MIA

Zece bănci și patru societăți de plată au integrat tehnologia necesară pentru a oferi serviciul de plăți instant. Clienții sunt încurajați să contacteze banca lor pentru a afla cum pot beneficia de acest serviciu și pentru a se familiariza cu modalitățile de utilizare a acestuia.

Autor

  • Hadarca Natalia

    Producătoare la „Vocea Basarabiei”. A activat la publicațiile „Jurnal de Chișinău”, „Timpul”, „Adevărul”, „Evenimentul Zilei”. A fost desemnată printre cei 10 jurnaliști ai Anului 2011.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.