VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Prelungirea stării de urgență cu încă 60 de zile, contestată la Curtea Constituțională

Partidul „ȘOR” a contestat la Curtea Constituțională prelungirea stării de urgență cu încă 60 de zile.

O sesizare în acest sens a fost depusă, astăzi, la Curtea Constituțională, de către deputații fracțiunii Partidului „ȘOR”.

Potrivit deputatului Marina Tauber, nu există niciun temei pentru prelungirea stării de urgență.

Hotărârea Parlamentului de a prelungi starea de urgență este una abuzivă, care încalcă principiul separării puterilor în stat. În sesizare, am adus mai multe argumente, printre care faptul că Guvernul, Parlamentul și alte instituții ale statului sunt funcționale și nu există niciun risc, nicio necesitate de a continua starea de urgență. Moldova este singura țară din regiune în care este prelungită starea de urgență. Prin urmare, considerăm că, prin astfel de decizii, se urmărește scopul de a comite abuzuri, încălcări, de a fura banii publici, de a încălca drepturile omului, pentru ca PAS să se mențină cu orice preț la putere. Sperăm că magistrații Curții Constituționale vor lua în considerare toate argumentele noastre, inclusiv faptul că de mai mult de un an starea de urgență a fost prelungită nejustificat. Sperăm că judecătorii CC vor lua o decizie corectă”, a declarat Marina Tauber, în fața Curții Constituționale.

Juristul formațiunii, Vadim Banaru, a declarat că hotărârea Parlamentului privind starea de urgență reprezintă un abuz și violarea Constituției.

„Constituția țării noastre este călcată în picioare de către actuala guvernare, în cel mai cinic mod. Principiul separării puterilor în stat din țara noastră nu mai funcționează. Moldova este republică parlamentară, toate instituțiile statului sunt funcționale. Prin deciziile Comisiei pentru Situații Excepționale, lobate în Parlament, sunt îngrădite drepturile civile, încălcate drepturile la întruniri, au fost întocmite liste ale persoanelor juridice și fizice, care au fost sancționate. Curtea Constituțională trebuie să intervină, deoarece este singura autoritate care garantează supremația Constituției, și să declare neconstituțională hotărârea Parlamentului privind prelungirea stării de urgență”, a menționat juristul Vadim Banaru.

Menționăm că potrivit Cabinetului de Miniștri, necesitatea de prelungire a stării de urgență este determinată de riscurile și amenințările persistente ce vizează securitatea energetică, dar și cea națională, în contextul actelor de agresiune continuă a Federației Ruse asupra Ucrainei.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.