VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Poziția Chișinăului rămâne neschimbată. Taxele vamale vor fi aceleași pentru agenții economici de pe ambele maluri ale Nistrului

Chișinăul rămâne pe poziții și va menține taxele vamale pentru agenții economici de pe ambele maluri ale Nistrului, în pofida obiecțiilor Tiraspolului, se arată în comunicatul Biroului pentru Politici de Reintegrare, după întâlnirea de azi a negociatorilor politici ai Chișinăului și Tiraspolului, Oleg Serebrian și Vitali Ignatiev, organizată după o pauză de șapte luni.

Vicepremierul Oleg Serebrian a declarat că autoritățile de la Chișinău nu vor face nicio concesie în ceea ce ține taxele vamale.

„Referitor la obiecțiile invocate de reprezentantul politic de la Tiraspol vis-a-vis de prevederile noului Cod vamal (…) a fost menționat că aceste cerințe sunt menite să aducă treptat activitatea acestor întreprinzători în câmpul legal național, cu respectarea regulilor de concurență loială și angajamentelor asumate de Republica Moldova la nivel internațional. La fel, s-a precizat că aceste norme nu vizează componenta fiscală, oferă condiții echitabile de activitate mediului de afaceri de pe ambele maluri care poate beneficia de facilitățile oferite Republicii Moldova prin acordurile bi- și multilaterale în vigoare, inclusiv în partea ce ține de preferințele comerciale ale UE”, se arată în comunicatul Biroului pentru Reintegrare.

La rândul său, pretinsul ministru de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, a reiterat că introducerea taxelor vamale pentru regiunea transnistreană „este o decizie politică”.

„Agenții economici din regiunea transnistreană nu au făcut niciodată plăți de impozite la bugetul Republicii Moldova deoarece că poartă obligații în cadrul statului nostru, în cadrul obligațiilor sociale față de cetățenii noștri”, a declarat Ignatiev, citat de presa din regiunea separatistă.

La începutul întrunirii de azi, de la sediul Misiunii OSCE de la Tiraspol, Oleg Serebrian i-a chemat pe colegii de la Tiraspol să renunțe la decizii distructive, care reacție la modificările cu privire la Codul Vamal.

„Negociatorul șef de la Chișinău a accentuat necesitatea identificării soluțiilor viabile la cele mai stringente probleme ale locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, evitării acțiunilor unilaterale și discriminatorii în privința fermierilor din raionul Dubăsari, școlilor cu predare în limba română, funcționarilor din subdiviziunile teritoriale ale autorităților publice ale Republicii Moldova amplasate în Zona de Securitate și altor categorii de cetățeni”, se mai arată în comunicat.

În alt context, în cadrul primei întruniri în formatul „1+1” din acest an, a fost reamintit și faptul că „îmbunătățirea situației foarte complicate a drepturilor omului în regiunea transnistreană necesită o atenție permanentă, inclusiv a fost reiterat apelul marcării unei dinamici pozitive pe cazuri de rezonanță (Pleșcanov V., Dimov Al., Menzarari S., Dudnic Vl., Ermurachi V.), precum și a asigurării respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale acestora, inclusiv la asistență medicală calificată”.

La fel, pe agenda discuțiilor a figurat tema funcționalității punctelor de înmatriculare a mijloacelor de transport din orașele Tiraspol și Râbnița, context în care Chișinăul a evidențiat disponibilitatea asigurării unui regim de lucru eficient al acestor subdiviziuni teritoriale, cu sporirea dinamicii de documentare cu plăci de model neutru a autovehiculelor din regiune.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.