VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Povestea unui moldovean, cercetaș din Legiunea internațională a lui Zelenski: Rușii au făcut atrocități și cu alte ocazii, însă acum le fac deschis

Echipa HotNews.ro a stat de vorbă la Kiev cu moldoveanul Sergiu Pănuș, membru ai Legiunii Internaționale din Ucraina, pentru a afla cum se vede, prin ochii acestuia, războiul dar și problemele din R. Moldova, provocate de ruși. Acesta susține că dorința de a pune umărul la înfrângerea Rusiei „o dată pentru totdeauna” l-a motivat să facă parte din Legiunea internațională.

Sergiu Pănuș, de 54 de ani, din raionul Strășeni, care s-a alăturat forțelor armate ucrainene în urmă cu opt luni, a relatat jurnaliștilor de ce s-a înrolat în așa-numita „Legiune Internațională pentru Apărarea Ucrainei”. Acesta este veteran al războiului din Transnistria din 1992, iar acum a ajuns să lupte din nou cu rușii.

„Situația e tensionată în Republica Moldova pentru că sunt mulți care nu au de gând să lase lumea de pe bucățica asta de pământ să trăiască liniștită. Dar timpul a arătat, după 30 de ani, că lucrurile nu mai pot merge așa”, a spus moldoveanul.

Sergiu Pănuș se află la moment într-un spital din Kiev, pentru recuperare medicală, după ce în Bahmut suferise o contuzie la cap, de la explozia unei mine.

Moldoveanul a spus că în tinerețe a fost în Afganistan, ca militar în termen, pe vremea URSS, iar apoi și-a apărat țara, adică Republica Moldova, în războiul din Transnistria din 1992.

„Sunt de profesie cercetaș, am participat la mai multe operațiuni speciale despre care nu pot să vorbesc. Și asta pentru eu nu mă protejez doar pe mine, dar mai am nepoți, copii…”

Sergiu Pănuș nu dă prea multe detalii, dar spune că activitatea acesta poate însemna mai multe lucruri: „să culegi informații din teritoriul inamic, să iei prizonieri, să împuști, să arunci un pod în aer și așa mai departe”.

Deși a mai participat la două războaie, legionarul moldovean este de părere că „cel din Ucraina este diferit prin numărul mare al victimelor civile, femei, copii, bătrâni”.

„Eu așa ceva nu am mai văzut în viață”, se confesează Pănuș care mai adaugă că „deși rușii au făcut astfel de atrocități și cu alte ocazii, amu le fac deschis, nu le mai fac pe ascuns”.

Întrebat dacă în 2023 se poate întâmpla în Transnistria ce s-a întâmplat în 1992, legionarul este convins să acest lucru ar fi posibil „dar noi nu vom permite acest lucru”.

Sursa citată susține că Pănuș nu este singurul moldovean care luptă cu rușii pe frontul ucrainean. Legionarii din Moldova, care ar fi în număr peste 300, sunt foarte activi, inclusiv când vine vorba despre ceea ce se întâmplă la ei în țară, scrie HotNews.

Oficial, Guvernul Moldovei nu încurajează plecarea cetățenilor săi să se înscrie în Legiunea Internațională, creată de Zelensky încă primele zile de la invazia țării de către armata lui Putin cu scopul de a da posibilitatea străinilor să se implice în acest război de partea Ucrainei.

Datele oficiale din martie 2022 arătau că 20 de mii de străini din toată lumea s-au alăturat armatei Ucrainei pentru a lupta cu rușii. Asta chiar dacă, nici alte state, la fel ca Moldova, nu și-au încurajat deloc cetățenii să facă acest lucru.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.