VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Popșoi: „Noile împuterniciri oferite SIS-ului au menirea să prevină dezmățul pe care îl vedem în cadrul BCS, când deputații lor au ajuns să se vândă din nou ca și cartofii la piață”

Reforma justiției și noile împuterniciri oferite Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au menirea să prevină inclusiv traseismul politic, făcând trimitere la ultimele plecări ale deputaților socialiști. Declarațiile aparțin vicepreședintelui Parlamentului, deputatul PAS Mihai Popșoi, care a menționat, în cadrul emisiunii Puncte de Reflecție, că odată votată în lectură finală noua lege cu privire la SIS va permite Serviciului va prevenirea și investigarea cazurile de traseism politic.

Deputatul PAS, Mihai Popșoi, acuză parlamentarii socialiști că „se vând ca obiectele” și menționează că opoziția ar trebui să susțină proiectul de lege cu privire la SIS.

Da, e firesc să vină critici din partea opoziției, acesta este rolul opoziției într-un stat democratic, doar că eu i-aș atenționa și le-aș sugera în loc să critice ar trebui, de fapt, să aprecieze, pentru că această reformă, aceste noi împuterniciri oferite SIS-ului au menirea inclusiv să prevină acel dezmăț pe care îl vedem noi astăzi în cadrul fracțiunii Blocului socialiștilor și comuniștilor, când deputații lor au ajuns să se vândă din nou, ca în vremurile de tristă faimă, ca și cartofii la piață. Și în târg circulă afirmații șiroaie că ar fi vorba de bani și se discută și sumele de bani care ar fi fost oferite acestor deputați, deși nici nu mi se întoarce limba să-i numesc deputați, pentru că, de fapt, nu reprezintă interesele cetățenilor atâta timp cât se vând ca obiectele. Și inclusiv aceste noi atribuții oferite Serviciului de Informații și Securitatear trebui să ajute la prevenirea unor asemenea cazuri și investigarea unor asemenea cazuri și de aceea opoziția ar trebui să susțină cu adevărat aceste demersuri, pentru că, de fapt, ele sunt inclusiv în interesul lor, dar avem realitatea pe care o avem, avem opoziția pe care o avem. Noi avem o abordare de bună-credință, suntem încrezători că ceea ce facem va oferi rezultate și deja vedem aceste rezultate în cadrul reformei justiției, da, procesul nu este atât de accelerat pe cât ni l-am dori, dar, în același timp, trebuie să recunoaștem și să conștientizăm că o asemenea reformă nu poate fi făcută la repezeală. Această reformă trebuie făcută temeinic, da, ea va dura în timp, dar orice lucru temeinic durează în timp”, a declarat Popșoi.

Vicepreședintele Parlamentului recunoaște că reforma justiției nu se implementează în termenii anunțați inițial de către autorități, dar dă asigurări că procesul de reformare a justiției se derulează.

„Este o vorbă în popor că socoteala de acasă nu mereu se potrivește cu cea de la târg. Cert este că procesul se derulează, avem deja primele rezultate, evaluarea candidaților pentru funcția de membru al CSM a dat rezultate în sensul în care doar 20 la sută din candidați au trecut evaluarea și este un rezultat bun, zic eu, un rezultat mai puțin fericit pentru cei care sperau că această reformă va fi așa ca și cele care au fost până acum, de ochii lumii, or, nu, ei au înțeles că reforma este cât se poate de serioasă, or 20 la sută rezultatul pozitiv al evaluării demonstrează că cu adevărat”, menționează Popșoi.

Pe 30 martie, deputații partidului de guvernământ „Acțiune și Solidaritate” (PAS) au adoptat în prima lectură pachetul de legi privind Serviciul de Informație și Securitate (SIS).

Potrivit proiectului, Serviciul de Informații și Securitate obține prerogative extinse, ofițerii SIS având dreptul de a intercepta oamenii, de a-i urmări, de a instala tehnică de supraveghere în lipsa unui mandat din partea judecătorului.

Guvernarea argumentează necesitatea aprobării proiectului prin faptul că în Republica Moldova ar exista mai mulți agenți străini care complotează împotriva țării și pun în pericol securitatea națională.

Socialiștii vor interzicerea traseismului politic

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.