VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Popescu: Ne propunem să achiziționăm un radar care ne va ajuta să detectăm eventualele pericole la adresa securității țării

În acest an, cu sprijinul Uniunii Europene, Republica Moldova își propune achiziționarea unui radar, grație căruia vor putea fi detectate eventualele pericole la adresa securității țării. O spune ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, potrivit căruia din cauza bombardamentelor barbare ale Rusiei asupra Ucrainei achiziționarea unui radar care va monitoriza spațiul aerian a devenit o urgență.

Șeful diplomației moldovenești spune că certitudinea securității spațiului aerian va determina companiile avia internaționale să lanseze sau să-și reia zborurile de pe Aeroportul Internațional Chișinău.

Ministrul Afacerilor Externe spune că securitatea spațiului aerian și reluarea zborurilor de către compania ungară Wizz Air au fost printre subiectele abordate în timpul Summit-ului Comunității Politice Europene care a avut loc la 1 iunie.

„Pentru acest an prioritatea noastră este achiziția unui radar, cu sprijinul Uniunii Europene și acest lucru a devenit mult mai necesar și urgent din cauza bombardamentelor brutale ale Federației Ruse din Ucraina. Din cauza bombelor rusești care au traversat spațiul aerian avem probleme cu companiile aeriene și incertitudine în domeniul afacerilor. Avem discuții cu Wizz Air. Atât Guvernul Republicii Moldova, cât și Guvernul maghiar sunt pentru reluarea curselor. Prim-ministrul Dorin Recean se ocupă personal de acest subiect. Acest subiect a fost discutat și în marja Summit-ului, noi vom face tot posibilul ca să aducem în Republica Moldova cât mai multe companii. Discutăm cu Wizz Air, dorim să atragem Rayan Air. Singura modalitate de a atrage aceste companii este să le convingem că dacă zboară companii precum Austrian Airlines sau LOT și dacă pot ateriza 40 de lideri europeni înseamnă că spațiul nostru aerian este sigur” , a spus Nicu Popescu în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău, potrivit IPN.

Potrivit vicepremierului Nicu Popescu, lotul de echipamente oferit Poliției naționale de către Guvernul Poloniei reprezintă un sprijin pentru consolidarea capacităților de apărare și menținerea ordinii publice în Republica Moldova.

„Prin prisma acestui Summit Polonia a decis să ne ofere acest sprijin. O poliție funcțională, o armată funcțională nu are nevoie doar de haine și bocanci. Instituțiile de forță au nevoie de echipament, inclusiv de echipament letal și echipament de protecție. Orice sistem de securitate funcțional are nevoie, inclusiv, de arme și acest lucru este crucial pentru capacitatea țării de a menține pacea și calmul”, a mai spus ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Recent, ministrul polonez de Interne a anunțat că Guvernul de la Varșovia oferă polițiștilor din Republica Moldova un ajutor substanțial, fiind vorba de mai multe avioane încărcate cu arme, muniții și echipamente, cum ar fi căști, veste tactice și seturi de protecție.

Citește mai mult: https://www.ipn.md/ro/nicu-popescu-prioritatea-pentru-acest-an-este-achizitia-unui-7965_1097383.html#ixzz83rEiqCXq
Follow us: @IPN_News_Agency on Twitter | ipn.md on Facebook

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.