VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Polonia se alătură Parchetului European privind controlul asupra fondurilor europene

Proaspătul premier polonez Donald Tusk a anunțat că Polonia va adera la Parchetul European, decizie ce va facilita controlul asupra fondurilor europene acordate ţării. Consiliul de miniştri a dat undă verde „pentru o notificare urgentă” de aderare, a declarat Tusk, la finalul unei reuniuni a guvernului său. 

Precedentul guvern naţionalist al Poloniei respingea aderarea la Parchetul European, susținând că acesta s-ar putea amesteca în competenţele justiţiei locale şi limita, astfel, suveranitatea ţării.

Decizia guvernului Tusk   „ar urma, de asemenea, să faciliteze obţinerea de fonduri europene, de o manieră mai rapidă, mai transparentă şi cu respectarea regulilor”, a declarat Tusk pentru presă. Aderarea la Parchetul European s-a numărat printre promisiunile electorale ale forţelor pro-europene din Polonia înainte de alegerile din octombrie în urma cărora guvernul lor a fost format la mijlocul lui decembrie. 

În funcţiune din 2021, Parchetul European, cu sediul la Luxemburg, cu procurori europeni delegaţi în statele membre, este însărcinat să ancheteze asupra infracţiunilor ce aduc atingere intereselor financiare ale UE (fraudă cu TVA, deturnare de fonduri europene, corupţie, spălare de bani). Până la ora actuală, 22 de ţări au aderat la Parchetul European, Polonia urmează să fie cea de-a 23-a. Alte patru ţări europene, Danemarca, Suedia, Ungaria şi Irlanda, continuă să refuze să adere la acest tratat.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.