Republica Moldova este într-o zonă foarte precară din punct de vedere al aspectului de securitate. O țară care nu este înarmată poate fi văzută uneori ca o victimă sigură și Republica Moldova nu poate risca să aibă în continuare aceeași imagine în condițiile actuale. Această afirmație a fost făcută de politologul român Radu Carp, în cadrul unui interviu pentru Vocea Basarabiei.
Potrivit lui Radu Carp, Republica Moldova având statut de neutralitate, trebuie să ia exemplul altor țări care investesc foarte mult în sistemul lor de apărare și securitate.
Politologul este de părere că neutralitatea Republicii Moldova este o ficțiune, iar fără o politică de asigurare a securității, a apărării, neutralitatea este un nonsens.
„Toate țările neutre din Europa nu au făcut altceva decât să investească mult mai mult decât alte țări în tot ceea ce înseamnă sistemul lor de apărare. Suedia, Finlanda, Austria, Elveția sunt țări care și-au proclamat neutralitatea în diverse contexte, dar au avut o politică sustenabilă și pe termen lung de înarmare. Republica Moldova nu se află în această situație și trebuie să decidă dacă dorește să păstreze neutralitatea, atunci este obligatoriu să ia exemplul acestor țări și să se înarmeze rapid, dacă nu dorește să încerce cumva să schimbe acest statut din Constituție. Dar ceea ce este mai greu, la fel este vorba de necesitatea de a-și asigura propria apărare. Republica Moldova este într-o zonă foarte precară din punctul de vedere al aspectului de securitate. O țară care nu este înarmată poate fi văzută uneori ca fiind o victimă sigură și Republica Moldova nu poate risca să aibă în continuare aceeași imagine, repet, în condițiile unui spațiu geografic din ce în ce mai dificil”, a spus politologul român.
Politologul mai consideră că statutul de neutralitate nu a avut niciun impact pozitiv asupra evoluțiilor relațiilor dintre Chișinău și Tiraspol.
„Faptul că Republica Moldova este neutră nu a avut niciun fel de consecințe asupra evoluțiilor din Transnistria, ele au fost independente. Acestea au fost dictate de direcția de politică stabilită la Moscova, niciodată Chișinăul nu a reușit să impună acest argument al neutralității în momente mai sensibile în relația cu Tiraspolul”, a menționat Carp.