Șase tineri cercetători vor dezvolta un șir de politici în domeniul eficienței energetice, cum ar fi stimularea integrării mașinilor electrice în rețeaua națională, îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor publice sau identificarea surselor pentru modernizarea infrastructurii sectorului termoenergetic.
Tinerii vor participa în cadrul unui stagiu de șase luni la Ministerul Energiei. Specialiștii vor activa în subdiviziunile instituției, programul fiind organizat cu sprijinul Fundației Soros Moldova, în parteneriat cu Green City Lab.
”Particip la acest program pentru a contribui la modernizarea sectorului energetic din țară, care s-a accelerat odată cu invazia rusă în Ucraina. Sunt multe direcții importante de lucru în energie, dar Direcția energie termică și cogenerare este foarte importantă. Este greu să vorbești despre tehnologiile viitorului când nu ai peste tot căldură în casă”, a declarat Eugen Muravschi, tânăr specialist revenit recent acasă după un master în Europa.
”În primul rând, au crescut prețurile la gaze și asta a afectat foarte mult oamenii. Cu toții cunoaștem că gazele și petrolul sunt la baza economii mondiale, în mare parte. Dacă Republica Moldova vrea să meargă spre dezvoltare economică, este nevoie să muncim mai mult ca să găsim surse cât mai accesibile de gaze”, a mai adăugat un alt tânăr specialist, Ruslan Graur.
Eugen Muravschi a revenit în Republica Moldova după un master în Europa, la minister el se va ocupa de proiectele de finanțare externă, care vor ajuta la modernizarea termocentralelor și sistemelor de încălzire centralizată.
Conducerea Ministerului Energiei și partenerii programului de stagii au precizat că scopul proiectului este de a aduce forțe noi în cadrul ministerului, cunoștințe, experiențe, precum și idei inovative, fapt ce va ajuta sectorul și ministerul să avanseze în realizarea reformelor.