VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Politica bugetar-fiscală pentru 2024, aprobată în prima lectură

Armonizarea legislației naționale cu cea europeană la capitolul TVA și accize, descurajarea salariilor în plic, extinderea stimulentelor fiscale și reducerea din cheltuielile întreprinderilor pentru angajați sunt doar câteva dintre prioritățile stabilite în Proiectul politicii bugetar-fiscale, aprobat astăzi de Parlament în prima lectură.

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, a apreciat că politica a fost prezentată atât de devreme în calendarul bugetar, oferind mediului de afaceri și angajatorilor o predictibilitate în desfășurarea activității. Totodată, acest fapt permite dezbaterea publică plenară a proiectului de lege cu toți actorii interesați, până la adoptare în lectură finală.  

Proiectul conține instrumente fiscale de atragere și menținere a forței de muncă calificate, revizuirea mecanismelor de calculare și achitare a impozitelor și taxelor, premise pentru descurajarea fenomenului „salariului în plic”, măsuri de îmbunătățire a administrării fiscale.

Printre măsurile concrete se regăsește extinderea spectrului de stimulente fiscale și revizuirea categoriilor de cheltuieli suportate de către angajator în favoarea angajaților, permise spre deducere în scopuri fiscale. Acest fapt va permite menținerea forței de muncă calificate, atragerea de noi specialiști, diversificarea pachetului social oferit angajaților.

Totodată, documentul prevede menținerea regulii de a stabili ratele accizelor pentru o perioadă de 3 ani pentru a asigura realizarea principiului predictibilității pentru mediul de afaceri, dar și pentru a avea o prognoză clară a veniturilor bugetare. Astfel, se preconizează că taxa pe produsele accizabile, inclusiv tutunul, cidrul, unele produse petroliere, va crește cu 7% anual în următorii trei ani, cu excepția unor categorii de produse, cum ar fi gazul lichefiat, păcura, berea sau alcoolul.

Pentru a respecta angajamentele de armonizare a legislației fiscale și vamale, se modifică regimul fiscal aplicat autoturismelor, prin impozitarea acestora cu TVA pe principii generale, începând din 1 ianuarie 2025, cu micșorarea treptată a cotei de acciză.

Proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2024 urmează a fi votat și în lectura a doua.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.