Atacarea infrastructurii critice este o tactică cheie a războiului Rusiei. Scopul Moscovei este de a distruge infrastructura civilă și acea infrastructură care permite să câștige bani, inclusiv în cazul porturilor Reni și Ismail, unde miza o reprezintă lipsirea Ucrainei de posibilitatea de a exporta cereale, a explicat Mihail Podoliak, consilierul președintelui Zelenski, într-un interviu pentru HotNews.ro. Acesta susține că Rusia nu va ataca intenționat teritoriile României și Republicii Moldova, însă probabilitatea unor distrugeri accidentale pe teritorii adiacente, există.
Întrebat dacă se așteaptă ca atacurile asupra porturilor Reni, Ismail din regiunea Odesa se vor intensifica, acesta a spus că „atacurile au loc permanent, și nu doar asupra Reni și Ismail, ci pe întreg teritoriul Ucrainei, asupra tuturor localităților, punctelor civile, orașe mici și mari”.
„Este o tactică cheie a războiului Rusiei: în fiecare zi atacă direct populația civilă, atacuri cu rachete Kalibr asupra Odesei. Scopul este de a distruge psihologic populația Ucrainei, scopul este de a distruge infrastructura civilă, acea infrastructură care permite să câștige bani, inclusiv în cazul porturilor Reni și Ismail, unde miza o reprezintă lipsirea Ucrainei de posibilitatea de a exporta cereale. Aici avem atât atacurile asupra Odesei cât și rezilierea acordului privind exportul cerealelor (n.r.- pe Marea Neagră)”, a declarat Mihailo Podoleak.
Există un pericol direct pentru, de exemplu, portul Giurgiulești de pe teritoriul Republicii Moldova, care se află în apropiere, dar și pentru teritoriul României?
„Eu cred că totul este într-un posibil pericol, pentru că Federația Rusă nu dispune de arme de înaltă precizie, care să ajungă exact în țintele pe care le alege. Din păcate pentru lume, Rusia deține armamentul arhaic, în cantități mari, respectiv, riscurile sunt pentru toți, inclusiv pentru regiunile adiacente, aproape de Ucraina”, a precizat oficialul ucrainean.
Podoleak a afirmat că Rusia nu va ataca intenționat teritoriile României și Republicii Moldova, însă probabilitatea unor distrugeri accidentale pe teritorii adiacente, evident că există.