VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Platon, condamnat de Rusia la 20 de ani de închisoare

Judecătoria Tverskoi din orașul Moscova l-a condamnat, în absență, pe controversatul om de afaceri moldovean, Veaceslav Platon la 20 de ani de închisoare. Judecătorii ruși l-a găsit vinovat de retragerea ilegală de fonduri în valută din Federația Rusă în valoare de peste 126 de miliarde de ruble, transmite agenția de presă de stat TASS.

„Tribunalul Tverskoi din Moscova a emis un verdict într-un dosar penal împotriva lui Veaceslav Platon, găsindu-l vinovat de săvârșirea infracțiunilor din partea 1 a articolului 210 (crearea unei comunități criminale) și partea a 3-a a articolului 193.1 (comiterea de tranzacții valutare privind transferul de fonduri în valută străină în conturile unor nerezidenți cu utilizarea unor documente falsificate) din Codul penal al Federației Ruse. În acord cu poziția procurorului de stat, instanța l-a găsit pe Platon vinovat de presupuse infracțiunile și l-a condamnat la 20 de ani de închisoare într-o colonie cu regim strict, cu o amendă de 2,5 milioane de ruble și restricție de libertate pe o perioadă de un an și șase luni”,se arată în raport.

Cazul a fost examinat în absență, deoarece Platon se află pe o listă de urmărire internațională.

În plus, proprietățile al căror proprietar real este Platon, au fost confiscate, potrivit sursei citate.

Instanța a constatat că, în iunie 2013, la Moscova și Chișinău, Platon, proprietarul real al SA „Moldindconbank”, împreună cu fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc și Alexander Corkin, au creat o asociație criminală cu scopul de a retrage ilegal fonduri în valută străină din Rusia. Din iunie 2013 până în mai 2014, membrii acesteia au efectuat operațiuni valutare pentru a transfera fonduri în valută străină din conturile corespondente ale băncilor rusești în conturile bancare ale nerezidenților “Moldindconbank”. În același timp, documente care conțineau informații false cu bună știință cu privire la motivele, scopul și destinația transferurilor au fost furnizate organizațiilor de credit din Rusia cu autoritatea unui agent de control valutar. Suma totală a tranzacțiilor a depășit 126 de miliarde de ruble.

Menționăm că la 5 mai, Canada a anunțat instituirea unor sancțiuni pentru șapte persoane, printre care și fostul deputat Veaceslav Platon pentru acțiuni de destabilizare și amestec în treburile interne ale Republicii Moldova. 

Veaceslav Platon a fost condamnat în 2017 la 18 ani de pușcărie în dosarul frauda bancară. Trei ani mai târziu, în iunie 2020, omul de afaceri a fost eliberat, după ce fostul procuror general Alexandr Stoianoglo a declarat că dosarul său a fost falsificat. Ulterior, procurorii au renunțat la toate acuzațiile în privința lui Veaceslav Platon, care a fost achitat. 

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.