VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Platformele online, mai puțin eficiente în lupta contra dezinformării rusești în contextul războiului din Ucraina

Principalele platforme online, precum TikTok şi Twitter, nu au reuşit să combată eficient dezinformarea rusă în primul an al războiului din Ucraina, arată un studiu publicat de Uniunea Europeană, citat de presa română.

Publicarea studiului vine după ce în această lună au intrat în vigoare norme mai stricte pentru platformele foarte mari, în temeiul unui nou act legislativ al UE privind serviciile digitale.

Raportul examinează conformitatea acţiunilor a şase actori: Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, TikTok şi Telegram.

Toate cele şase, cu excepţia Telegram, sunt supuse unor obligaţii sporite începând cu 25 august în ceea ce priveşte controlul conţinutului şi lupta împotriva dezinformării şi a urii online.

Raportul consideră că ”standardele de reducere a riscurilor nu au fost îndeplinite în cazul dezinformării Kremlinului”.

Comisia Europeană a subliniat, totuşi, că ”accesul limitat la date impune unele rezerve privind evaluarea” conform căreia eforturile companiilor tehnologice s-au dovedit a fi ”insuficiente”.

UE este preocupată de posibilele campanii de dezinformare la alegerile europene de anul viitor. Conform studiului, există un „risc ridicat” ca Rusia să încerce să influenţeze alegerile.

”Regulile prevăzute de noul document privind serviciile digitale deschid mari perspective pentru a pune capăt campaniilor de dezinformare ale Kremlinului şi atacurilor altor state asupra democraţiei şi drepturilor fundamentale”, subliniază autorii studiului, care precizează că pentru un efect scontat regulile trebuie puse în aplicare cât mai rapid.

Autorii avertizează că dezinformarea online rusă a crescut în 2023, după achiziţionarea Twitter de către miliardarul Elon Musk ”în special sub efectul destructurării standardelor de securitate” ale reţelei sociale.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.