Ministerul Energiei a pregătit un plan de acțiuni pentru situații excepționale pe piața energiei electrice. Pe baza unor scenarii posibile, au fost prevăzute măsurile pentru prevenirea și gestionarea situațiilor de criză legate de furnizarea energiei electrice, transmite IPN.
Astfel de planuri elaborează toate statele membre UE și ale Comunității energetice. Un scenariu de criză specific național ține de suprasolicitarea rețelelor electrice de joasă tensiune, în special în orașe, din cauza deficitului sau întreruperii furnizării de gaze naturale către consumatorii finali în perioada de iarnă, prin utilizarea aparatelor electrice pentru încălzire. Riscurile prevăzute se împart în câteva categorii legate de lipsa de combustibil, eșecul pieței energiei electrice, atac rău intenționat, vreme extremă, defecțiune tehnică, dezastre naturale, factori umani sau altele.
Regulamentul elaborat stabilește rolurile și responsabilitățile întreprinderilor din domeniul energiei electrice, ale participanților la piața energiei electrice, ale utilizatorilor de sistem și ale consumatorilor în ceea ce privește reducerea riscurilor pentru siguranța energiei electrice și pregătirea pentru prevenirea și gestionarea crizei în domeniul energiei electrice, asigurând transparența și ținând seama de cerințele pieței competitive a energiei electrice.
De asemenea, sunt descrise atribuțiile Comisiei pentru Situații Excepționale și procedurile de gestionare a crizei pentru diferitele scenarii. Comisia, sesizată de operatorul sistemului de transport a energiei electrice sau de Ministerul Energiei, în cel mult 12 ore verifică riscurile și constată situație excepțională. Ulterior preia coordonarea acțiunilor în sector, iar deciziile sale sunt obligatorii și prevalează în raport cu planurile proprii ale întreprinderilor electroenergetice.
Consumul total de energie electrică în Republica Moldova în anul 2022 a fost de 4513 milioane kWh. Sarcina de vârf a sistemului electroenergetic depășește 1000 MW în timpul iernii, în timp ce sarcina electrică vara variază între 330-700 MW pentru malul drept al Nistrului.
La rețelele electrice de distribuție sunt conectați aproximativ 1,3 milioane de consumatori finali, dintre care 95,45% sunt consumatori casnici. Acestora le-a revenit în anul 2022 aproximativ 44% din totalul de energie electrică furnizată.