Costul economic al schimbărilor climatice ar putea fi mult mai ridicat decât estimările anterioare, pe măsură ce noile date și tendințe, inclusiv creșterile record ale temperaturilor, modifică modelele folosite pentru prognoze. Conform unui raport publicat marți de Rețeaua pentru ecologizarea sistemului financiar (NGFS), impactul asupra PIB-ului global ar putea crește de patru ori până în 2050 în unele scenarii, scrie Bloombeg.
Grupul subliniază, însă, că nu este prea târziu pentru a schimba direcția. Eforturile de tranziție implementate la timp ar putea reduce semnificativ impactul negativ asupra economiilor, susține NGFS, care include peste 140 de bănci centrale și autorități de supervizare.
Acest avertisment vine la scurt timp după ce Programul Națiunilor Unite pentru Mediu a prognozat că, pe baza politicilor actuale, planeta ar putea experimenta o creștere a temperaturii de 3,1 grade Celsius, iar NGFS estimează că, într-un astfel de scenariu, PIB-ul mondial ar putea scădea cu până la 30%.
Pentru a evita acest impact devastator, NGFS consideră că este necesară o transformare majoră a economiilor globale. Acesta subliniază că, având în vedere că eforturile de combatere a schimbărilor climatice au fost lente, guvernele vor trebui să adopte măsuri mult mai ambițioase. Un instrument esențial pentru reducerea emisiilor este stabilirea unui preț corect pentru carbon, care ar trebui să ajungă la aproximativ 300 de dolari pe tonă până în 2035, de trei ori mai mult decât nivelul actual.
În Europa, care găzduiește cea mai mare piață de certificate de poluare din lume, prețul actual al unei tone de carbon este de 66 de euro (aproximativ 72 de dolari), mult sub pragul necesar pentru o tranziție eficientă către neutralitatea emisiilor de carbon până în 2050.