VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Peste 80% din vinurile moldovenești au fost exportate în 2022

Republica Moldova a exportat, în 2022, peste 150 de milioane de litri de vin în 57 de state. Livrările în străinătate au înregistrat o descreștere, atât la capitolul volum, cât și la cel al veniturilor acumulate. Astfel, exporturile s-au redus cu 14%, iar valoarea cu 9,2%.

Factorii care au influențat diminuarea exportului au fost războiul din Ucraina, perturbarea logisticii de transport și scăderea producției în vrac spre piețele CSI.

În total, anul trecut, țara noastră a produs 190 de milioane de litri, cu 10% mai mult decât în 2021. Cantitatea totală de struguri prelucrați în 2022 a fost de 280 mii tone.

Datele au fost prezentate în cadrul Conferinței Naționale a Filierei Vitivinicole „Anul Vitivinicol 2022”, la care au participat oficiali de stat, parteneri de dezvoltare, reprezentanți ai sectorului vitivinicol și ai mediului academic.

Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Sergiu Gherciu, a menționat, în cadrul evenimentului, că obiectivele ministerului în 2023 pentru sectorul vitivinicol sunt sporirea activităților de export, dezvoltarea sustenabilă a afacerilor și înregistrarea unui număr mai mare de podgorii în Registrul Vitivinicol.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.