VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

„Peste 70% din blocuri au nivel scăzut de eficiență energetică, iar populația plătește pierderile”. Peste 723 mln lei, buget pentru Fondul de eficiență energetică

Fondul de eficiență energetică în sectorul rezidențial(FEERM) va avea un buget de cel puțin 723 de milioane de lei în următorii trei ani, bani ce urmează a fi colectați de la întreprinderile din sectorul energetic, conform unei hotărâri de Guvern, aprobate la 27 decembrie. Acesta va intra în vigoare începând cu anul 2024.

Suplimentar la sumele colectate de la agenții economici, bugetul anual al FEERM va fi dublat din contribuțiile partenerilor de dezvoltare și ale organizațiilor financiare internaționale. Fondul de eficiență energetică în sectorul rezidențial va fi gestionat de către Centrul Național pentru Energie Durabilă, CNED, succesorul Agenției pentru Eficiență Energetică, precizează Ministrul Energiei.

FEERM va oferi finanțare nerambursabilă în valoare de pînă la 70% din totalul cheltuielilor necesare pentru realizarea măsurilor de eficiență energetică și valorificare a surselor de energie regenerabilă în sectorul rezidențial, restul urmând a fi asigurat prin contribuția locatarilor. Obiectivul Fondului este de a renova anual o suprafață încălzită de cel puțin 155 mii m2 în blocurile locative și 56 mii m2 în casele individuale și, astfel, reducerea consumului de resurse energetice cu cel puțin 30% din valoarea consumului în condiții normate în clădirile sectorului rezidențial beneficiare ale programelor de finanțare.

„Peste 70% din blocurile locative din Republica Moldova au un nivel scăzut de eficiență energetică, iar populația plătește în facturi pierderile de energie. Astfel, în loc de compensații pentru energie, o măsură anticriză necesară, ne propunem să reducem consumul prin eficientizarea energetică a locuințelor. Calculele arată că renovarea la nivel mediu a clădirilor – izolarea termică a pereților exteriori, acoperiș, subsol, înlocuirea ferestrelor și ușilor ineficiente energetic cu cele performante, reglarea consumului de energie termică și îmbunătățirea sistemului de iluminat – poate genera economii de aproximativ 45% a energiei consumate”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

75% din resursele FEERM vor fi destinate modernizării blocurilor locative, urmând a fi identificate criteriile de selectare a acestora în baza nivelului de pierderi a energiei, vulnerabilității energetice a consumatorilor, disponibilitatea contribuției proprii, etc. Pentru anul 2024 deja au fost selectate prin concurs 25 de asociații de locatari, în blocurile gestionate de acestea urmând a fi efectuate audituri energetice și realizate măsurile necesare de eficiență energetică.

„Investițiile FEERM ar urma să genereze anual economii de cel puțin 2400 tone echivalent petrol sau 11% din angajamentul Republicii Moldova de a reduce anual consumul final de energie cu 0,8% raportat la media anuală a consumului final de energie în ultimii trei ani (2019 – 2021). În perioada 2024-2026, ar urma să fie realizate economii cumulative de energie de cel puțin 14 400 tone echivalent petrol, ceea ce va permite reducerea cheltuielilor populației pentru resursele energetice consumate în această perioadă cu cel puțin 120 milioane lei”, se arată în comunicatul ministerului de resort.

La programul de obligații de eficiență energetică pentru anul 2024 vor contribui 55 de întreprinderi din sectorul energetic, inclusiv 2 operatori ai sistemelor de distribuție a energiei electrice, 19 operatori al sistemelor de distribuție a gazelor naturale, 26 importatori de produse petroliere (benzină, motorină și gaz lichefiat) și 8 furnizori de energie termică pentru încălzire și/sau prepararea apei calde menajere, și/sau răcire. Valoarea obligațiilor de eficiență energetică nu va influența semnificativ tarifele finale și va fi de cca un ban per kWh de energie electrică, 5 bani pe m3 gaze naturale, 10 și 11 bani per litru de benzină și, respectiv, motorină și 15 lei pentru o Gcal de energie termică.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.