Peste 380 de accidente rutiere au fost înregistrate în Republica Moldova pe parcursul a trei luni ale anului 2023. În urma lor, 33 de oameni au murit, iar 451 au fost traumatizați. Viteza neadecvată vizibilității, condițiilor, situației rutiere rămâne principala cauză a producerii accidentelor rutiere. Datele se conțin într-o notă informativă cu privire la situația accidentară al Inspectoratului General al Poliției, transmite IPN.
Potrivit sursei citate, viteza neadecvată a cauzat 30,03% din accidentele supuse evidenței pentru perioada vizată. Cincisprezece oameni și-au pierdut viața, iar alți 143 au fost schilodiți. „Este important de notat că, deşi viteza excesivă este implicată într-un număr foarte mare de accidente rutiere grave şi fatale, din punctul de vedere al persoanei care conduce şansa de a fi implicată într-un accident grav ca urmare a depășirii limitei de viteză este redusă, astfel încât ameninţarea viteză-accident poate fi mai puţin luată în considerare de către un conducător auto comparativ cu ameninţarea viteză sancțiuneˮ, se menționează în document.
Încă o cauză a producerii accidentelor este depășirea neregulamentară, care a dus la decesul a două persoane și traumatizarea altor 12. În același timp, s-a înregistrat o descendență semnificativă a accidentelor rutiere, cât și a consecințelor acestora pentru conducere imprudentă, cu 55%.
Cele mai multe accidente rutiere s-au înregistrat cu participarea vehiculelor și a pietonilor – 160 accidente, în urma cărora au decedat 16 persoane și altele 153 fiind traumatizate.
Datele arată că evoluția situației accidentare în perioada anilor 2020-2023 are un caracter descendent, fiind înregistrată o descreștere cu: 11,3% la numărul accidentelor în traficul rutier, 47,6% la numărul persoanelor decedate și 5,3% la numărul persoanelor traumatizate.
În luna martie, Parlamentul a adoptat un proiect de lege care stabilește sancțiuni mai dure pentru neacordarea priorității pietonilor și cicliștilor. Astfel, șoferii care nu vor acorda prioritate legală pietonilor sau cicliștilor riscă amenzi de până la 1800 de lei, cu aplicarea a 5 puncte de penalizare. Dacă această încălcare va fi comisă repetat pe parcursul aceluiași an, amenda crește până la 2 500 de lei, fiind suspendat pe un termen de la 30 la 45 de zile dreptul de a conduce.