Peste 300 de milioane de copii din întreaga lume trăiesc într-o sărăcie extremă, arată datele unui raport al Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) şi al Băncii Mondiale. În medie, acești copii trăiesc cu mai puțin de 2,15 dolari pe zi.
Deși în perioada 2013-2022 cifra acestor copii a fost în descreștere, efectele pandemiei Covid-19 asupra economiei au întrerupt acest progres.
Pe regiuni, Africa Subsahariană este cea mai afectată. Nu numai că acolo 40% dintre copii trăiesc într-o sărăcie extremă, dar regiunea reprezintă o pondere tot mai mare din cifra globală a sărăciei infantile, evoluţie determinată de creşterea rapidă a populaţiei, de dezastrele de mediu şi de efectele pandemiei.
Potrivit UNICEF şi Băncii Mondiale, obiectivul de eliminare a sărăciei extreme infantile până în 2030 nu va fi atins dacă se menţine cursul actual. O altă concluzie a raportului este că, din populaţia care trăieşte în sărăcie extremă, copiii reprezintă 50%, deşi constituie doar o treime din locuitorii planetei. Cifrele sunt deosebit de îngrijorătoare în ţările aflate în conflict, în regiunile rurale sau în gospodăriile în care capii familiei nu au avut acces la educaţie. În astfel de situaţii, copiii nu au acces la hrană, la igienă sau la asistenţă medicală.