Aproape fiecare al treilea cetățean al R. Moldova nu deține nici un card bancar. Motivul principal, invocat de 60 la sută dintre persoanele care nu au carduri, este că ridică salariile sau pensiile în numerar și nu simt nevoia deținerii acestuia. Alți 20 la sută spun însă că nu au încredere în bănci sau că nu au acces la bancomate în regiunea unde locuiesc.
Potrivit Băncii Naționale, 68 la sută dintre moldovenii care au peste 18 ani dețin un card bancar, iar cei mai mulți îl folosesc pentru retrageri la bancomate sau pentru a păstra banii. Totuși, 50 la sută dintre deținători spun că achită online cu cardul, iar 38%, în special tinerii, utilizează mobile banking.
Statistica oficială arată că în Republica Moldova, tot mai frecvent, oamenii achită fără numerar pentru bunuri și servicii. Utilizarea pe scara larga a plaților fără numerar se datorează dezvoltării produselor și tehnologiilor inovatoare pe piața cardurilor de plată oferite de bănci. De asemenea, în dinamică, se remarcă o creștere sporită a popularității utilizării plăților fără numerar. Astfel, dacă în anul 2017, fiecare locuitor al țării a făcut, în medie, 8 plăți fără numerar, în anul 2023, numărul de plăți cash a crescut la 54. În Uniunea Europenă, fiecare locuitor face, în medie, 170 de plăți fără numerar pe an.