Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) de la București a aprobat, pe parcursul anului trecut, 40 740 de cereri de cetățenie română. Din acestea, majoritatea, 30 331, au fost în baza Articolului 11 din Legea privind redobândirea cetățeniei române, care vizează și cetățenii de pe teritoriul R. Moldova, se arată într-un răspuns al ANC oferit pentru hotnews.ro.
Articolul 11 din lege reprezintă, teoretic, o reparație pentru oamenii care s-au născut pe teritoriile pierdute de România în 1940 (Basarabia, nordul Bucovinei, Bugeac) sau descendenții lor, până la gradul al treilea. Beneficiarii acestei prevederi nu trebuie să știe limba română și-și pot păstra domiciliul în străinătate.
Diferența, puțin peste 10 000, o reprezintă cererile care au fost aprobate pentru persoanele aflate în celelalte situații prevăzute de lege: străini care locuiesc în România de cel puțin opt ani (sau cinci în situația în care sunt căsătoriți cu români), persoane cărora autoritățile comuniste le-au retras cetățenia română și au cerut să o redobândească (de exemplu au fugit din țară înainte de ’89) etc.
Într-o adresă anterioară trimisă hotnews.ro, ANC a precizat că în 2023 a respins 3 431 dosare care se încadrau la Articolului 11, adică depuse de persoane din spațiul ex-sovietic. Acesta este „cel mai mare număr de dosare respinse într-un singur an de la înființarea Autorității, în 2010”, preciza ANC.