VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Peste 200 de aplicații IT, folosite în serviciile publice din Republica Moldova vor fi puse la dispoziție gratuit României

Peste 200 de aplicații informatice folosite în serviciile publice din Republica Moldova vor fi puse la dispoziție gratuit României în baza unui Memorandum semnat între cele două Guverne, a anunțat, vineri 9 septembrie, ministrul român al Digitalizării, Sebastian Burduja.

„Am anunțat și operaționalizăm spațiul digital comun cu Republica Moldova. I-am lăudat mult pe frații noștri de peste Prut, dar am motive. Sunt cu peste 200 de servicii publice online și sunt dispuși să pună la dispoziție gratuit aceste servicii, în baza unui Memorandum între cele două Guverne, scrie Hotnews.

Am avut și o întâlnire bilaterală zilele trecute la Oradea cu domnul vice prim-ministru Iurie Țurcanu. Proiectul merge bine. Avem pus la dispoziție un mediu de testare pentru aceste aplicații din Republica Moldova, unde ele vor fi supuse tuturor testelor, tuturor rigorilor din piața românească din sectorul public ca securitate cibernetică, din punct de vedere a scalării lor la o piață mult mai mare totuși Romania față de Rep Moldova și în următoarele 6 luni vom vedea și primele beneficii, primele soluții informatice pe care le vom putea translata la nivelul României.”, a declarat vineri ministrul Sebastian Burduja.

În luna august, Sebastian Burduja spunea că Republica Moldova este „la ani lumină” faţă de România în privinţa digitalizării instituţiilor statului şi că a reuşit acest lucru printr-un program al Băncii Mondiale ce a fost implementat în 10 ani.

Ministrul român al Digitalizării a explicat că anterior a efectuat o vizită în Republica Moldova pentru a lua modelul din această ţară în ceea ce priveşte digitalizarea. El a precizat că în Republica Moldova aproape orice serviciu public poate fi accesat online.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.