VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Peste 180.000 de pacienți au primit luna trecută medicamente gratuite

Peste 187 de mii de persoane au beneficiat de medicamente și dispozitivele medicale compensate, în prima lună a anului curent. Pentru acestea, Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a transferat farmaciilor din țară peste 86 de milioane de lei. Suma este în creștere cu 20 de milioane față de aceeași perioadă a anului trecut.

Potrivit CNAM, cei mai mulți bani au fost alocați în ianuarie pentru medicamentele utilizate în tratamentul bolilor cardiovasculare. Volumul mijloacelor financiare transferate pentru aceste preparate a crescut cu 10 milioane de lei comparativ cu perioada similară a anului trecut. Urmează antidiabeticele orale, injectabile și analogii de insulină.

De asemenea, alte peste patru milioane de lei au fost virate pentru preparatele compensate în cazul copiilor care se tratează în staționarul de zi.

Pentru dispozitive medicale compensate, CNAM a transferat în jur de cinci milioane de lei, sumă dublă față de cea înregistrată în ianuarie 2023. Drept urmare, s-a dublat și numărul beneficiarilor. Astfel, aproximativ 15 mii de persoane au beneficiat de teste și lanțete pentru determinarea nivelului de zahăr în sânge.

Totodată, peste 400 de pacienți au ridicat din farmacii pungi colectoare pentru stome intestinale și urinare, de trei ori mai mulți față de prima lună a anului trecut.

Reţeta pentru medicamente și dispozitive medicale compensate este valabilă în toate farmaciile contractate de CNAM pe întreg teritoriul ţării. 

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.