VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Peste 130 de cazuri de rujeolă, înregistrate în R. Moldova: Lista celor mai afectate teritorii

De la începutul anului curent, în Republica Moldova, au fost înregistrate 134 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care nouă sunt de import (România, Azerbaidjan, Marea Britanie și Germania).

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, cazurile au fost raportate la persoane cu vârste cuprinse între – 0,5 luni și 55 de ani.

Cele mai multe dintre acestea au fost confirmate în mun. Chișinău – 57 de cazuri. Alte teritorii afectate de rujeolă sunt: Fălești, Ștefan Vodă, Ungheni, Orhei, Dubăsari – câte 1 caz; Drochia, Râșcani – câte 2 cazuri; Dondușeni, Ialoveni – câte 3 cazuri; Bălți – 5 cazuri, Strășeni – 6 cazuri.

ANSP subliniază că în focarul înregistrat în raionul Sângerei au fost confirmate în total 50 de cazuri de rujeolă, la copii cu vârste cuprinse între 2 și 19 ani, din familii multiple.

„Niciunul dintre ei nu a fost vaccinat contra rujeolei din motivul apartenenței la o confesiune religioasă”, menționează ANSP.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează populația că rujeola este o infecție virală extrem de contagioasă care poate duce la complicații grave și îndeamnă părinții să își vaccineze copiii. În condițiile de acoperire vaccinală joasă la nivel național (sub 90% pentru vaccinarea ROR la vârsta de 1 an) și a reticenței la vaccin, care persistă mai mult între membrii unor confesiuni religioase, există riscul de răspândire a rujeolei și a altor maladii ce pot fi prevenite prin vaccinare.

Reiterăm că tratament specific contra rujeolei nu există, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare. Vaccinarea se efectuează gratuit, la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. În cazul în care, copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare”, se mai arată în comunicatul remis de ANSP.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.