VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Peste 110 hectare de terenuri din 16 raioane, cuprinse de incendii de vegetații

În doar ultimele 24 de ore, peste 110 hectare de teren din 16 raioane au fost distruse de incendiile de vegetație. Pompierii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au intervenit în 30 de cazuri pentru lichidarea focarelor înregistrate în raioanele Ialoveni, Soroca, Șoldănești, Cahul, Călărași, Căușeni, Edineț, Ungheni, Cimișlia, Telenești, Sângerei, Fălești, Râșcani, Ștefan-Vodă, Orhei, dar și Găgăuzia.

Unul dintre incendii a avut loc la periferia localității Pașcani, raionul Criuleni, acolo unde flăcările au cuprins patru hectare de vegetație uscată. Tot de intervenția pompierilor a fost nevoie în localitatea Cobâlea, raionul Șoldănești. Acolo, focul a afectat 30 ha de vegetație uscată. De asemenea, salvatorii au lichidat un incendiu de vegetație în satul Pompa, raionul Fălești, care a cuprins o suprafață de teren de 10 hectare.

În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează repetat oamenii să nu aprindă vegetația uscată, gunoiul menajer și stufărișul. În condiții de temperaturi ridicate, necaracteristice pentru sezonul rece, umiditate redusă și vânt, orice scânteie poate provoca incendii de proporții. Totodată, oamenii sunt rugați să nu arunce chibrituri, țigări sau alte obiecte aprinse pe suprafețe de iarbă uscată, în preajma spațiilor forestiere și terenurilor agricole. Mai mult, populația este rugată să nu fie indiferentă atunci când observă focare de ardere, dar să apeleze prompt Serviciul 112 și să încerce să acționeze la stingerea acestor focare cu utilaje de primă intervenție.

Potrivit datelor statistice ale IGSU, în perioada 01 ianuarie-19 februarie 2024 au fost înregistrate 121 de intervenții ale pompierilor la lichidarea focarelor de vegetație uscată, în urma cărora au fost compromise 138 ha de teren.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.