VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Peste 100 de tornade au devastat centrul SUA

Cel puțin cinci oameni au murit în numeroasele tornade care au făcut prăpăd în centrul Statelor Unite. Zeci de case și depozite au fost pur și simplu spulberate. Cel mai grav bilanț este în statul Oklahoma, unde sunt trei morți, inclusiv un bebeluș de patru luni, și zeci de răniți. De vineri, au fost înregistrate mai mult de o sută de tornade. Nu doar în Oklahoma, ci și în Iowa, Nebraska, Texas și Missouri.

Duminică, peste 7 milioane de americani au fost sub alertă de tornadă, iar 47 de milioane sub alertă de furtuni cu vânt puternic, ploi abundente și grindină. Este de așteptat ca vremea instabilă să continue și azi și să se producă noi fenomene extreme. După ce vineri au fost înregistrate 78 de tornade, în principal în Iowa şi Nebraska, alte 35 au fost numărate sâmbătă din nordul Texasului până în Missouri, potrivit Serviciului Naţional de Meteorologie (NWS). Guvernatorul de Oklahoma, Kevin Stitt, a confirmat duminică moartea a patru persoane în acest stat. Fotografii şi înregistrări video postate pe reţelele sociale arată zeci de case complet distruse şi vehicule zdrobite. La peste 100 de kilometri depărtare, la Holdenville, cel puţin alte două persoane şi-au pierdut viaţa, potrivit departamentului de gestionare a dezastrelor, presa locală raportând că un copil de patru luni se află printre victime. Guvernatorul din Oklahoma a declarat stare de urgenţă pentru 30 de zile. Pe de altă parte, în mai multe localităţi au fost înregistrate ploi puternice, iar alertele meteo au rămas în vigoare duminică, în special cu risc de inundaţii, grindină şi tornade. În statul Iowa, un bărbat a murit la spital din cauza rănilor, a anunţat familia lui pentru KETV NewsWatch 7, ridicând bilanţul la cel puţin cinci morţi. Peste 25.000 de case erau fără curent în Texas şi peste 19.000 în Oklahoma, duminică după-amiază, potrivit site-ului web PowerOutage. Tornadele, un fenomen meteorologic pe cât de impresionant, pe atât de greu de prezis, sunt relativ frecvente în Statele Unite, în special în centrul şi sudul ţării. Este, însă, foarte rar ca tornade de mare amploare să se succeadă în acest ritm, potrivit meteorologilor.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.