VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Peste 100 de mii de refugiați și 22 de mii de gazde, susținuți de ONU Moldova de la începutul războiului

Peste 100 de mii de refugiați din Ucraina și 22 de mii de membri ai comunităților gazdă au fost susținuți de ONU Moldova de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. Pe parcursul anului, ONU a mobilizat 257 milioane de dolari pentru a oferi împreună cu organizațiile internaționale și naționale servicii de protecție și asistență umanitară.

În anul 2022, peste 750.000 de refugiați au fost forțați să fugă din Ucraina în Moldova, dintre care peste 100.000 au căutat siguranță, protecție și securitate pe termen lung în Moldova. Peste 90% dintre refugiați sunt femei și copii.

Echipa de Țară a Națiunilor Unite și-a unit forțele cu Guvernul, ONG-urile de pe ambele maluri ale râului Nistru și comunitățile locale pentru a oferi sprijin imediat refugiaților și membrilor comunităților gazdă.

Sprijinul nostru continuă până astăzi și va continua până când ultimul refugiat se va întoarce în siguranță în Ucraina. Acest lucru, însă, nu ar fi fost posibil fără multilateralismul, solidaritatea și umanitatea de care noi toți, inclusiv oamenii din Moldova care și-au deschis inimile și casele, am dat dovadă în această perioadă de timp dificilă.” a menționat Simon Springett, Coordonator Rezident al ONU în Moldova.

Sprijinul oferit de ONU Moldova a inclus îmbunătățiri ale infrastructurii, oferirea facilităților WASH (Apă, Sanitație și Igienă) și articolelor nealimentare a peste 100 de Centre de Acomodare a Refugiaților din toată țara.

Au fost oferite 2,6 milioane de mese calde zilnic refugiaților. În același timp, aproximativ 108.000 refugiați și 22.000 familii gazdă au primit asistență în numerar în valoare totală de 70,3 milioane de dolari SUA.

Au fost înființate 11 Blue Dot care au ajuns la peste 45.000 de refugiați, inclusiv 23.000 de copii, oferind o gamă largă de servicii pentru a răspunde nevoilor lor: informare și consiliere, spații prietenoase copiilor, servicii de igienă, sănătate și nutriție, precum și servicii de consiliere psihologică și juridică de bază și ghidare în cazuri de violență sau sănătate. Pe de altă parte, în cele 22 Orange Safe Space, băieții și fetele au avut acces la consiliere în domeniul sănătății mintale, referire și informații despre sănătatea sexuală și reproductivă, dezvoltare personală, integrându-se în comunitățile gazdă.

În scopul integrării refugiaților ucraineni în societate și pe piața muncii, au fost puse la dispoziție peste 2.000 de locuri de muncă, iar 946 de ucraineni au fost angajați oficial.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.