VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Personalul de securitate de la frontiera moldo-ucraineană va fi dotat cu camere portabile pentru a preveni traficul de copii

Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) din Moldova a donat 240 de camere portabile și echipamente, în valoare de 300 de mii de dolari, subdiviziunilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI) pentru a contribui la prevenirea traficului de copii și femei din Ucraina.

Potrivit MAI, aceste camere vor contribui la eficientizarea măsurilor de supraveghere și control și vor fi purtate de personalul de securitate, care activează pe teritoriul țării și la cinci puncte de frontieră ale Moldovei, inclusiv Palanca, Tudora și Leușeni.

Acest echipament le va permite să colecteze înregistrări audio-video cu refugiații care sosesc și pleacă din principalele puncte de trecere a frontierei, precum și ale celor care decid să rămână în țară, devenind un instrument deosebit de valoros atunci când sunt înregistrate fluxuri mari de călători, când copiii și femeile se pot confrunta cu mai multe riscuri.

Mai mult, reprezentanții autorităților de forță vor putea asigura o mai bună identificare și, corespunzător, înregistrare și referire imediată a copiilor în situație de risc, a celor neînsoțiți și separați care fug de război. De asemenea, echipamentul va permite înregistrarea dovezilor audio-video în scopul urmăririi penale a infractorilor, cum ar fi traficanții sau abuzatorii.

Copiii expuși riscului, în special cei separați sau neînsoțiți de părinți sau îngrijitori, sunt deosebit de vulnerabili la multe tipuri de violență, trafic sau exploatare. Anul trecut, UNICEF a organizat un program de instruire pentru polițiștii de frontieră, specialiști în combaterea traficului de persoane, precum și reprezentanți ai organizațiilor implicate în prevenirea și combaterea acestui fenomen.

De la începutul conflictului, UNICEF oferă sprijin copiilor și familiilor care sosesc în Moldova și face apel către guvernele din regiune să ia măsuri pentru a oferi siguranță copiilor. Acest lucru include consolidarea verificărilor și a mecanismelor de referire pentru protecția copiilor la punctele de trecere a frontierei.

Până în prezent, peste 600 de mii de refugiați din Ucraina au intrat pe teritoriul Republicii Moldova pentru siguranță și protecție, inclusiv peste 100 de mii de copii. Dintre aceștia, aproape 800 au fost separați de părinți, îngrijitori sau erau neînsoțiți. Cu sprijinul UNICEF și al partenerilor, familiile refugiate au accesat servicii de plasament, juridice, informaționale și psihologice în timpul șederii lor în Moldova.

Camerele portabile sunt ușoare, pot fi folosite 24/7 și înregistrează cu acuratețe punctul de vedere al purtătorului. Astfel, această donație va completa sistemul de protecție a copilului pe care UNICEF și partenerii încearcă să-l consolideze pentru a preveni traficul și exploatarea copiilor și femeilor care fug de conflictul din Ucraina.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.